08. rujan. 2017.

Podrška za ELENA i ESCo projekte

Platforma za održivi razvoj gradova ima novu uslugu u svojoj ponudi: pružanje podrške u pripremi ELENA i ESCo projekata!

ELENA (eng. European Local Enerrgy Assistance) je zajednička inicijativa Europske investicijske banke i Europske komisije u sklopu programa Horizon 2020. ELENA pruža potpore za tehničku pomoć usmjerenu na provedbu projekata i programa energetske učinkovitosti, distribucije energije iz obnovljivih izvora te gradske mobilnosti: ulična i prometna rasvjeta, obnova zgrada, toplinska izolacija, osvjetljenje, integracija obnovljivih izvora energije u okoliš, solarni, toplinski i bioenergetski kolektori, mreža grijanja/hlađenja, ICT, infrastruktura, alternativna goriva, energetski učinkovit transport i mjere mobilnosti – prijevoz putnika, tereta, pametni IT operativni sustavi…

Tehnička pomoć koju ELENA pruža odnosi se na sufinanciranje:

1. Izrada studija izvodljivosti i dizajna
  2. Istraživanje tržišta
  3. Strukturiranje programa
  4. Izrada poslovnih planova
  5. Energetske preglede
  6. Pripremu natječajnih postupaka i jedinica za provedbu projekata
  7. Pravnog i financijskog nadzora
  8. Povezivanje manjih projekata
  9. Modeliranja i simulacija
  10. Pripremu planova održive gradske mobilnosti

Trenutna raspoloživa bespovratna sredstva iznose 20 milijuna eura, a ELENA podržava projekte iznad 30 milijuna eura u periodu od 2 do 4 godine. Intenzitet potpore je 90% troškova tehničke podrške/troškova razvoja projekta. Projekti se evaluiraju/sredstva dodjeljuju metodom first come –first served, odnosno prvo se evaluiraju i sredstva dodjeljuju projektima koji su prvi zaprimljeni. Kod programa povezanog s energetskom učinkovitošću, troškovi ukupnog projekta moraju biti barem 20 puta veći od iznosa potpore koju daje ELENA. Kod programa povezanog s transportom, troškovi programa moraju biti barem 10 puta veći od iznosa potpore koju daje ELENA. Trajanje projekta vezanog uz energetsku učinkovitost mora biti 3 godine, dok trajanje projekta vezanog uz transport mora biti 4 godine.

Prihvatljivi korisnici su privatna ili javna tijela koja provode projekte vezane uz energetsku učinkovitost i održivi transport. Lokalna, regionalna i nacionalna tijela javne vlasti, transporteri, poduzeća. Prijavitelji moraju biti smješteni u jednoj od zemalja EU ili zemlji koja je članica programa HORIZON 2020.

ESCo (eng. Energy Service Company) je fizička ili pravna osoba koja pruža energetske usluge i/ili druge mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti te, do određene mjere, preuzima i financijski rizik. Riječ o poduzeću koje planira, izvodi i financira projekte iz područja energetske učinkovitosti koji se izvode na postojećim objektima (rekonstrukcija, sanacija, zamjena i modernizacija) u kojima postoji veća razina potrošnje energije. Projekti se mogu pripremati za javni i privatni sektor (stanovanje, javna rasvjeta, industrija, sustavi opskrbe energijom). Osnovno načelo ESCo projekata je otplata investicije kroz uštede (kroz period od 4 do 10 godina, ovisno o projektu) pa korisnik energetske usluge nema izravne troškove.

Usluga koju pružamo za ESCo projekte uključuje:

1. Projektiranje najmodernijih energetski učinkovitih tehnoloških rješenja;
  2. Modernizaciju, rekonstrukciju i obnovu postojećih postrojenja s ciljem racionalnije potrošnje energije, a uložena se sredstva vraćaju kroz uštede u troškovima energije i održavanja.

Takvi ESCo modeli implementiraju se u 12 koraka:

1. Identifikacija projekta
  2. Snimka postojećeg stanja
  3. Razgovor s klijentom
  4. Studija izvodljivosti
  5. Razgovor s bankom
  6. Razgovor s klijentom
  7. Sklapanje predugovora
  8. Investicijska studija
  9. Razgovor s klijentom
  10. Sklapanje ugovora
  11. Izvođenje projekta
  12. Mjerenje i verifikacija ušteda

Za jedinice lokalne samouprave troškovi ovakvih projekata iznosili bi do 10% vrijednosti izrade certfikata energetske učinkovitosti dok bi se ostali troškovi financirali iz tehničke podrške, bespovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti ili ostvarenih ušteda u potrošnji energije. Članove koji su zainteresirani za pripremu i provedbu ELENA i ESCo projekata pozivamo da popune kratki online upitnik nakon čega će im se, u svrhu dogovaranja inicijalnog sastanka, javiti partnerski konzultanti iz Platforme za održivi razvoj gradova.