06. studeni. 2019.

Porezna reforma i kompenzacijske mjere 2020

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak u porezni sustav se uvodi (djelomično) oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak za porezne obveznike u dobi do 30 godina te povećava osobni odbitak sa 3.800 na 4.000 kuna što će negativno utjecati na prihode gradova. Iznos kompenzacija iz DPRH se nalazi na kraju članka.

Predloženom poreznom reformom u sustavu dohotka predlaže se ukidanje dijela poreza na dohodak koji se plaća po stopi od 24% za zaposlene u dobi do zaključno 25 godina i olakšica od 50% na obvezu dijela poreza na dohodak za zaposlene u dobi do zaključno 30 godina.

U poreznom sustavu već postoji olakšica od 50% za osobe koje žive na području nerazvijenih jedinica lokalne samouprave te 50% olakšica za umirovljenike. Olakšica za osobe na nerazvijenim područjima zanemarivog je utjecaja, ali olakšica za umirovljenike ima značajniji utjecaj i zapravo umanjuje izdatke državnog proračuna (HZMO) prema jedinicama lokalne samouprave.

Neoporezivi dohodak postavljen je iznimno visoko na 3.800kn, a posljednjim izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak isplate toplog obroka i naknade za stanovanje de facto je povećan neoporezivi dio dohotka iako se ne zove tako.

Zbog visoke granice neoporezivog dijela dohotka danas oko 50% primatelja dohotka ne plaća porez na dohodak. Oslobođenjem od plaćanja poreza na dohodak obveznika u dobi do 30 godina te povećanjem osobnog odbitka na 4.000 kuna postotak osoba koje ne plaćaju porez se povećava na razinu gdje plaćanje poreza na dohodak predstavlja iznimku, a ne pravilo. To je neprihvatljiva karakteristika poreznog sustava. Prikladnije rješenje bi se moglo pronaći u oporezivanju većine obveznika nižom poreznom stopom uz niži neoporezivi dohodak i uvođenje dijela dohotka na koji se ne plaćaju doprinosi.

Udruga gradova pripremila je u srpnju 2019. godine procjenu učinka (djelomičnog) oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak za porezne obveznike u dobi do 30 godina te krajem kolovoza održala telefonsku sjednicu užeg Predsjedništva u vezi zauzimanja stava prema državnim tijelima. Održan je sastanak sa Ministarstvom financija i Poreznom upravom u vezi izmjena zakona i kompenzacijskih mjera za lokalnu samoupravu. Procjena gubitka na razini svih lokalnih jedinica iznosi približno 800 milijuna kuna, a pripremljene su i procjene na razini pojedinih gradova. Sudjelovali smo i na sjednici saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na kojoj je potpredsjednik Udruge gradova, g. Dubravko Bilić, pojasnio stajališta Udruge i zatražio da se lokalnim jedinicama osiguraju kompenzacijske mjere. Trenutno nisu osigurana kompenzacijska sredstva za ovu mjeru. Ona će negativan učinak na lokalni proračun ostvariti u kolovozu 2021. u postupku povrata poreza na dohodak, obzirom da će poslodavci tijekom 2020. godine isplaćivati plaće tim obveznicima u skladu s (ranije) potpisanim ugovorima, a obveznici će navedena sredstva ostvariti kroz godišnju prijavu poreza. Obzirom da je učinak na proračun odgođen do 2021. godine, pripremljene procjene više nisu adekvatne te će se pripremiti nove procjene u vrijeme planiranja proračuna za 2021. godinu kako bi se u obzir uzela i gospodarska kretanja 2020. godine te učinci aktivnosti Udruge gradova.

Nakon inicijalnih aktivnosti u vezi (djelomičnog) oslobođenja poreznih obveznika Ministarstvo financija je u izmjene Zakona o porezu na dohodak uvrstilo i dodatno povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 3.800 na 4.000 kuna zbog kojeg će jedinice lokalne samouprave izgubiti dodatnih 507 milijuna kuna prihoda. Kompenzacijska sredstva za lokalne jedinice su planirana u Državnom proračunu te će se doznačiti lokalnim jedinicama u vidu pomoći iz proračuna. Iznos pomoći koji će se isplatiti nalazi se u nastavku.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?