22. studeni. 2019.

Postavljanje kontejnera za nusproizvode

Ministarstvo poljoprivrede poziva gradove da osiguraju hitnu uspostavu sustava pravilnog odlaganja i zbrinjavanja nusproizvoda nastalih klanjem životinja za potrošnju u vlastitim kućanstvima s upozorenjem da će u suprotnom razmotriti zabranu tradicionalnog kolinja u narednom razdoblju.

Ministarstvo smatra da je hitna uspostava sustava pravilnog odlaganja i zbrinjavanja nusproizvoda nastalih klanjem životinja za potrošnju u vlastitim kućanstvima jedna od ključnih biosigurnosnih mjera za kontrolu i sprječavanje pojave i širenja virusa afričke svinjske kuge. Dopis Ministarstva možete pročitati ovdje, a odgovor Udruge gradova možete preuzeti ovdje

Nastavno na dopis Udruge Ministarstvo je dostavilo Odluku o osnivanju sabirnih točaka za odlaganje nusproizvoda nastalih klanjem svinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu koju je donijela pomoćnica ministrice. Odluka stupa na snagu danom donošenja i nije predviđena objava u Narodnim novinama iako se ista odnosi na sve jedinice lokalne samouprave.

Odlukom se odstupa od članka 21. stavka 1. točka (i) Uredbe (EZ) br.1069/2009 te upućuje jedinice lokalne samouprave da o vlastitom trošku osnuju točke za sakupljanje nusproizvoda.

Obzirom da se spomenutom Odlukom odstupa od Uredbe (EZ) br. 1069/2009 i lokalne jedinice upućuje u poduzimanje strogo reguliranih radnji za koje su predviđene prekršajne mjere, a Udruga gradova i gradovi članovi Udruge ne pronalaze pravni temelj za poduzimanje tih radnji, Udruga gradova je zatražila mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade RH može li se predmetna Odluka smatrati adekvatnim pravnim temeljem za zakonito postupanje jedinica lokalne samouprave. Upit Uredu možete preuzeti ovdje.

Ovaj članak ćemo ažurirati nakon zaprimanja pojašnjenja.