27. rujan. 2017.

Povjerenica za informiranje požuruje gradove za dostavu podataka o mjesnoj samoupravi

Povjerenica za informiranje kao neovisno tijelo nadležno za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija provodi projekt prikupljanja podataka o jedinicama mjesne samouprave (mjesni odbori, gradske četvrti i kotarevi) i upućivanja u obveze iz Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15), koje su jedinice mjesne samouprave dužne ispunjavati kako bi se osigurala transparentnost i otvorenost prema građanima u radu i odlučivanju.

Dopisom KLASA: 023-08/17-01/7, URBROJ: 401-01/21-17-01 od 30. kolovoza 2017. godine, Povjerenica za informiranje je gradove, kao lokalnu jedinicu na čijem području su osnovani mjesni odbori, odnosno gradski kotarevi ili četvrti, a u svrhu objedinjavanja podataka o mjesnim odborima, gradskim četvrtima i kotarevima, odnosno izrade popisa i nastojanja da se poveća transparentnost u njihovom radu i otvorenost prema građanima, pozvala da dostave potrebne podatke o mjesnim odborima te gradskim četvrtima i kotarevima s područja njihove jedinice lokalne samouprave, na način da popune traženo u priloženoj excel tablici.

Ujedno je preporučeno da navedenu tablicu gradovi objave na svojim internetskim stranicama, u svrhu ostvarivanja više razine transparentnosti okvira rada i bolje komunikacije s korisnicima.

Tablica treba sadržavati sljedeće podatke:

Opći podaci o mjesnoj samoupravi u lokalnoj jedinici

A – Redni broj – ostaviti prazno

B – Naziv lokalne jedinice – npr. Grad Osijek

C – Broj gradskih četvrti ili kotareva – upisati npr. 7 gradskih četvrti (ili 10 gradskih kotareva) – važno je naznačiti radi li se o četvrtima ili kotarevima

D – Broj mjesnih odbora – npr. 8

E – Informacije o mjesnoj samoupravi na webu – poveznica na mjesto na internetskoj stranici lokalne jedinice gdje su objavljeni podaci o mjesnoj samoupravi, npr. http://www.osijek.hr/mjesna-samouprava/mjesni-odbori-i-gradske-cetvrti/

Podaci o mjesnim odborima, gradskim četvrtima ili kotarevima

F – Redni broj – upisati redni broj jedinice mjesne samouprave (odbora, četvrti, kotara)

G – Naziv – upisati naziv jedinice mjesne samouprave (odbora, četvrti, kotara), npr. Mjesni odbor Višnjevac

H – Sjedište – upisati adresu jedinice mjesne samouprave (odbora, četvrti, kotara),: npr. Strossmayerova 2, 31 000 Osijek

I – Internetska stranica jedinice mjesne samouprave – upisati poveznicu na internetsku stranicu na kojoj se objavljuju informacije o konkretnoj jedinici mjesne samouprave – odboru, četvrti ili kotaru (na stranici lokalne jedinice ili na vlastitoj web stranici, ako takva postoji), npr. http://www.osijek.hr/mjesna-samouprava/mjesni-odbori-i-gradske-cetvrti/mjesni-odbor-visnjevac/

J – Adresa e-pošte jedinice mjesne samouprave jedinice mjesne samouprave (odbora, četvrti, kotara) – unijeti službeni e-mail jedinice mjesne samouprave

K – Telefon jedinice mjesne samouprave jedinice mjesne samouprave (odbora, četvrti, kotara) – službeni telefon mjesne samouprave

Gradove koji još uvijek nisu dostavili tražene podatke, Povjerenica ovim putem požuruje te moli da predmetne podatke dostavite žurno, popunjavanjem  excel tablice, najkasnije do 13. listopada 2017. godine, isključivo na e-mail adresu bpetrovic@pristupinfo.hr.  E-mail naslovite ‘Mjesna samouprava – (naziv grada)’. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti stručnom suradniku Benjaminu Petroviću, na isti e-mail ili telefon 01/4609-040.