10. siječanj. 2019.

Poziv na Europski migracijski forum

Europski odbor regija (CoR) objavljuje poziv za iskaz interesa upućen službenicima lokalnih i regionalnih vlasti za sudjelovanje na 5. Europskom migracijskom forumu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Europska komisija i Europski gospodarski i socijalni odbor, a održat će se 3. i 4. travnja 2019. u Bruxellesu u prostorijama Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Europski migracijski forum je platforma za dijalog između civilnog društva i europskih institucija o pitanjima migracija, azila i integracije državljana trećih zemalja. Cilj Foruma je jačanje koordinacije i suradnje između ključnih aktera uključenih u europsko upravljanje migracijama. Forum okuplja na jednom mjestu europske kreatore politika, lokalnu i regionalnu samoupravu te predstavnike civilnog društva kako bi raspravljali i savjetovali se o ključnim pitanjima vezanim za migracije. Također, cilj Foruma je i prikupiti informacije o tome kako se europske politike provode na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ovogodišnje izdanje Foruma će se posebno fokusirati na vezu između globalnog i lokalnog upravljanja migracijama. U tom kontekstu, razmotrit će se kako implementirati UN-ov Globalni sporazum o migracijama i izbjeglicama, te o ulozi koju organizacije civilnog društva i drugi lokalni akteri mogu imati u interakciji i suradnji između međunarodne i lokalne razine. Na radionicama će se također raspravljati i o suradnji s državama koje nisu članice EU po pitanju legalne migracije i osnaživanja migranata (posebice žena).

Rok za prijavu je produžen do 21. siječnja 2019. Prijave se šalju na e-mail adresu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX): civex@cor.europa.eu (CC: diana.garciaalcubilla@cor.europa.eu  i hana.slepickova@cor.europa.eu)

Prijava mora sadržavati slijedeće informacije:

1) Glavne aktivnosti Vaše JLS koje se odnose na gore navedene teme, ukoliko postoji poželjno je istaknuti dobru praksu koju bi podijelili sa drugima;

2) Jeste li sudjelovali u prethodnim izdanjima Europskog migracijskog foruma (i navesti godinu sudjelovanja);

3) Kontakt podaci službenika koji će predstavljati JLS na Forumu.

Također, sve zainteresirane koji će slati prijavu ljubazno molimo da dodaju u CC i e-mail adresu: lucija@udruga-gradova.hr.

Tumačenje će se vršiti na sljedećim jezicima: engleski, francuski, španjolski, njemački, portugalski i talijanski. Troškove koji se odnose na sudjelovanje snosit će Europska komisija, a odabrani službenici bit će obaviješteni i primiti pozivnice početkom veljače 2019. godine.