01. prosinac. 2017.

Poziv za projektne prijedloge za kulturne i kreativne prostore i gradove

U okviru programa Kreativna Europa otvoren je Poziv za projektne prijedloge za kulturne i kreativne prostore i gradove. Cilj je Poziva potpora inovacijama u kulturnom i kreativnom sektoru za koju je odvojeno 1,5 milijuna eura. Rok za prijavu je 5. veljače 2018.

Iznos će se alocirati za razvoj samo jednog projekta koji odgovara specifičnim ciljevima Poziva.

Kao što je navedeno u Godišnjem planu rada za 2018. godinu, Poziv je upućen kreativnim hubovima (hub – prostor koji se iznajmljuje u svrhu umrežavanja ili koristi za organizacijski i poslovni razvoj kulturnog i kreativnog sektora) koji su se u posljednje vrijeme vrlo brzo razvili u brojnim europskim gradovima.

Osim kreativnim hubovima, Poziv je upućen i kulturnim i kreativnim prostorima, kao i svim drugim zainteresiranim dionicima posebno na lokalnoj razini, a koji uključuju, općinske, gradske i regionalne vlasti.

Ovim se Pozivom želi ojačati postojeća mreža hubova i pojedinačnih kulturnih i kreativnih dionika, olakšavajući im međusobnu interakciju, dvosmjernu praktičnu primjenu politika s konkretnim rezultatima, studijama i primjerima dobre prakse.

Projektni prijedlozi trebaju pokazati na koji će se način ispuniti sljedeći ciljevi:

1. Suradnja kulturnih i kreativnih prostora s lokalnim vlastima,
  2. Utjecaj na bolju valorizaciju prostora za društvenu i urbanu regeneraciju putem kulture,
  3. Razmjena dobrih praksa socijalne inkluzije i odnosa između kulturnog i kreativnog sektora i njihovog susjedstva,
  4. Istraživanje i razmjena dobrih praksa u kulturnim i kreativnim prostorima iz perspektive zajedničkog gospodarstva i inovativnih modela pružanja javnih usluga.

Projektni prijedlog treba sadržavati informacije o tome na koji će način rezultati biti dopunjeni i razvijani putem provedenih aktivnosti u projektima financiranima u okviru programa Kreativna Europa, poput projekata u međusektorskom potprogramu (ENCH i Culture for Cities and Regions), projekata Trans-Europe Halles i Creative Lenses ili Europske mreže kulturnih centara (ENCC), kao i uspješnih iskustava postignutih unutar projekata europskih prijestolnica kulture.

Planirano je trajanje projekta 28 mjeseci, a planirani datum njegova početka mora biti najkasnije do 31. listopada 2018. godine.

Više o natječaju pogledajte OVDJE.