20. srpanj. 2017.

Pozivi za partnerstva u okviru programa Europa za građane

Prenosimo pozive za partnere programa Europa za građane koji su nedavno pristigli iz nekoliko država. Iako se uglavnom radi o mjerama 2.1. Bratimljenje gradova i 2.2. Umrežavanje gradova, podsjećamo da pored jedinica lokalne samouprave i ostali oblici neprofitnih organizacija mogu provoditi ove projekte, uz prethodno dano ovlaštenje od strane grada. U nastavku možete pronaći detaljnije informacije o projektnim prijedlozima, kao i kontakt podatke odgovornih osoba kojima se možete javiti osobno.

Općina Riebiņi iz Latvije želi sudjelovati u projektima Europe za građane kao partner. Željeli bi sudjelovati u projektima koji se provode kao dio mjere 2.1. Bratimljenje gradova. Glavne teme od interesa su im iz područja poljoprivrede, kulture, glazbe, tradicionalnih stvari i sporta, osobito aktivnosti mladih i građanskog sudjelovanja. Partnerski obrazac.

Neprofitna organizacija iz Latvije – “Balkanu zieds” želi pronaći partnere za projekt koji se odnosi na informacije i načine na koji se izbjegli problemi prikazuju u lokalnim medijima i općinama. Željeli bi educirati medijske osobe i predstavnike različitih općina kako služiti izbjeglicama lokalnim zajednicama, kroz različite komunikacijske kanale. Planiraju izraditi projekt za mjeru 2.2. Umrežavanje gradova. Za to traže dvije vrste partnera: a) jedinice lokalne samouprave koje žele surađivati ​​u projektu te imaju dobro iskustvo ili su se suočili s problemima u komunikaciji teme izbjeglica s lokalnim stanovništvom; b) predstavnike lokalnih medija s različitim razinama iskustva i vještina u adresiranju izbjegličkih tema različitim korisnicima lokalnih medija. Uloga partnera u svakoj zemlji detaljno će se raspravljati prema planiranim aktivnostima i razini sudjelovanja partnera u njima. Općenito govoreći, svaki partner će pomagati pripremi događanja u svojoj zemlji te sudjelovati u planiranim posjetima i prikupljanju podataka odnosno analiziranju aktivnosti. Partnerski obrazac.

Gradska vijećnica u Vilniusu također traži partnere za projekte mjere 2.1. Bratimljenje gradova koji bi tematski bio fokusiran na probleme izbjeglištva i izolacionizma, a koji bi uz prateće kulturne i obrazovne aktivnosti promovirao solidarnost, toleranciju i europsko građanstvo. Partnerski obrazac.

Ibar Development Initiatives, mala organizacija iz jedne od najnerazvijenijih regija Srbije traži partnera za sudjelovanje u projektima Europe za građane, posebice za projekte mjere 2.1. Bratimljenje gradova. Usmjereni su na područja ruralnog razvoja i poljoprivrede, promocije i potpore održivom gospodarskom rastu, promicanju kulturnih i povijesnih vrijednosti i ljudskih prava, zaštiti okoliša te međuopćinskoj suradnji. Partnerski obrazac.

Grčka općina Amarousion smještena u atenskom predgrađu, putem svoje organizacije za sport i kulturu, zainteresirana je za sudjelovanje kao partner u projektu promicanja europskog građanstva u okviru mjere 2.1. Bratimljenje gradova. Partnerski obrazac.

Portugalska općina Vila Nova de Cerveira traži partnere za projekta u okviru mjere 2.2. Umrežavanje gradova (s rokom prijave od 1. rujna 2017.) koji bi se bazirao na razmjeni najbolje prakse prekogranične suradnje s ciljem poticanja, razumijevanja i rasprave o euroskepticizmu. Traže partnere koji ispunjavaju sljedeće uvjete: pogranične jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva ili institucije koje promiču zajedničke akcije s prekograničnim organizacijama iz susjednih zemalja. Partnerski obrazac.

Organizacija iz Sjeverne Irske traži partnere za projekt u okviru cjeline 1. Europsko sjećanje, a koji bi obilježio pokrete za građanska prava nastalih posljednjih 50 godina, s rokom dostave zahtjeva u ožujku 2018. Partnerski obrazac.

Za više informacija o programu Europa za građane posjetite službene stranice hrvatske kontakt točke.