15. svibanj. 2018.

Predstavljeni rezultati istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma na razini RH

Prisustvovali smo predstavljanju rezultata istraživanja u okviru projekta „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“. Nositelj projekta je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, a istraživanje su provele tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije.

Prezentirani su rezultati istraživanja u područjima obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja u gospodarski život, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, dobrobiti djece, suzbijanja diskriminacije, prostornog uređenja, stanovanja i zaštite okoliša, društvenog, političkog i kulturnog života.

Zabrinjavajuće je kako većina ispitanika smatra da je upravo diskriminacija jedan od glavnih problema pri obrazovanju i zapošljavanju čime se stvara začarani krug siromaštva i života na minimalnoj plaći ili na socijalnoj skrbi.

Poseban tematski dio posvećen je ispitivanju institucionalnog okruženja za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma (NSUR) na lokalnoj i županijskoj razini.

Na dijelu otvorenom za raspravu nekoliko se puta moglo čuti od predstavnika romskih zajednica kako je doprinos lokalne vlasti nužan za pravovaljanu provedbu NSUR, te kako je potrebno „spuštanje“ i prilagodba zakona s nacionalne na lokalnoj razini. Upravo je lokalna vlast najbliža građanima i odluke donesene na lokalnoj razini izravno utječu na njihove živote.

Detaljni nalazi ovog istraživanja bit će publicirani u srpnju ove godine.

Gradovi u okviru svojih funkcija poslodavca, pružatelja javnih usluga, te regulatora i donositelja javnih politika mogu značajno doprinijeti suzbijanju diskriminacije i postizanju jednakosti. Doprinos koji Vaš grad daje u području suzbijanja diskriminacije kako prema Romima tako i prema drugim ranjivim skupinama možete istaknuti u anketnim upitnicima koji su Vam distribuirani u sklopu provedbe projekta Gradovi za jednakost.

Ovim putem Vas još jednom podsjećamo i ljubazno molimo da popunite zaprimljene anketne upitnike i time date doprinos projektu Gradovi za jednakost.

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.