10. svibanj. 2017.

Prelog prvi grad u Hrvatskoj koji ima Centar za ponovnu uporabu – čestitamo!

U sklopu reciklažnog centra PRE-KOM-a u utorak 9. svibnja 2017. otvoren je prvi Centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju Centra, ujedno i proslavi prvih petnaest godina rada PRE-KOM-a, nazočili su državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike dr.sc. Mario Šiljeg, župan Matija Posavec, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, direktor Pre-Kom-a Siniša Radiković te brojni predstavnici poduzeća, lokalnih jedinica i komunalnih društava iz svih krajeva Hrvatske.

Nekorišteni plastenik veličine 440 m2 u sklopu Gospodarske zone sjever i Reciklažnog centra obnovljen je i posvećen novoj namjeni te se sada sastoji od izložbeno-prodajnog i skladišno-radioničkog dijela. U sklopu Centra osiguran je i prostor za socijalna poduzeća i zadruge koje se bave obradom otpada, kao što su tvrtke Naš Izvor i Humana Nova.

Koristi od otvaranja Centra, ali i općenito, koristi od promjene načina rezoniranja građana – potrošača dobara i generatora otpada, višestruke su i dugoročne. Riječ je o robi koja je još uvijek itekako upotrebljiva, moguće ju je i isplativo popraviti i osposobiti te time produžiti njezin vijek i smanjiti gomilanje otpada na odlagalištima. Riječ je ne samo o novom trendu koji je stigao i do naših prostora, već i o ustaljenoj praksi neusporedivo bogatijih europskih zemalja s kojima se tako rado uspoređujemo.

Budući Međimurje prednjači u racionalnom, modernom i dobro osmišljenom (te uhodanom…!) gospodarenju otpadom, ne čudi da je prvi Centar otvoren baš na području Međimurske županije.