11. veljača. 2019.

Pročišćeni ZOGO

Zakon o održivom gospodarenju otpadom izmijenjen je prije nekoliko dana. Donosimo vam autorski pročišćeni tekst autorice Sonje Polonijo iz crikveničke Eko-Murvice.

U Narodnim novinama broj 14/2019. od 7.2.2019. objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama ZOGO-a koji stupa na snagu osmog dana od objave, osim u dijelu koji se odnosi na ponovno formiranje i djelovanje Državnog inspektorata, koji stupa na snagu 1.4.2019. godine.

Izmjene su u ovome, neslužbeno pročišćenom tekstu, označene crvenim fontom.

Što se jedinica lokalne samouprave tiče, obveze i kazne za njihovo neizvršavanje su u potpunosti stavljene na teret izvršnog tijela (načelnik ili gradonačelnik). Kazna je propisana u rasponu od 30.000 do 100.000 kuna (članci 28., 168. i 169. pročišćenog teksta navode mnoštvo prekršaja).

Način formiranja cijene javne usluge, odnosno cjenika, sada je utvrđen nešto drugačije, odnosno ZOGO i Uredba su u tome dijelu konačno usklađeni (čl. 30. st. 9, čl. 33. st. 2.). Za pretpostaviti je da će i pravosuđe sada ove odredbe drugačije čitati, jer je sudska praksa do sada često smatrala da račun za javnu uslugu treba biti isključivo varijabilan prema količini od pojedinog korisnika preuzetog otpada.

Komunalni redari do neke mjere preuzimaju funkcije “specijalne policije”, jer čl. 20. određuje njihovo postupanje (za koje odgovara gradonačelnik) na način da postupaju prema vlasniku, posjedniku, osobi koja upravlja nekim područjem – ili hvataju prekršitelje na djelu. Nije usvojen amandman koji bi omogućio postupanje prema prekršitelju kojem se može dokazati krivnja (dakle svjedoci, videonadzor… nažalost, ništa od navedenog!).

Prijelazne odredbe u nastavku prenesene su kako su u ZIDZOGO-u i navedene. Također, prema pravilima nomotehnike navedene su i prethodne prijelazne odredbe, konzumirane protekom vremena, odnosno roka.

Zahvaljujemo Sonji Polonijo, savjetnici u Eko-Murvici i stalnoj konzultantici Udruge gradova na trudu oko izrade pročišćenog teksta ZOGO-a.

ZOGO_Pročišćeni tekst – Sonja Polonijo