Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

05. studeni. 2018.

Procjena fiskalnog izravnanja za 2019. godinu

Sredstva fiskalnog izravnanja za gradove u 2019. godini procjenjuju se na 976 milijuna kuna, odnosno 68 milijuna kuna više nego 2018. godine. U članku donosimo procjenu iznosa sredstava fiskalnog izravnanja po gradovima.

Gradovima čiji je petogodišnji prosjek prihoda od poreza na dohodak po stanovniku manji od petogodišnjeg nacionalnog prosjeka za gradove dodjeljuju se sredstva fiskalnog izravnanja. Fond fiskalnog izravnanja financira se dnevnim uplatama 17% prikupljenog poreza na dohodak te izvršava dnevno prema udjelu svake jedinice lokalne samouprave u fondu.

Kako bismo gradovima olakšali pripremu proračuna za 2019. godinu, u nastavku donosimo popis gradova s njihovim udjelom u fondu te procjenom iznosa sredstava koja će im biti doznačena iz fonda u 2019. godini.

Napominjemo da se radi o procjeni temeljem očekivane naplate poreza na dohodak u 2019. godini zbog čega su moguća odstupanja u slučaju značajnijih promjena u naplati. Na visinu ukupno procjenjenih sredstava negativno će utjecati izmjena praga za oporezivanje dohotka po stopi od 36% (procjenjeni utjecaj je -1%), a potencijalno pozitivan učinak se može očekivati od paušalnog poreza na iznajmljivanje soba, postelja i organiziranje kampova. Obzirom da u ovom trenutku nije poznato kakve će stope paušalnog poreza odrediti lokalne jedinice, nije moguće procijeniti utjecaj na fond izravnanja.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija