05. studeni. 2018.

Procjena fiskalnog izravnanja za 2019. godinu

Sredstva fiskalnog izravnanja za gradove u 2019. godini procjenjuju se na 976 milijuna kuna, odnosno 68 milijuna kuna više nego 2018. godine. U članku donosimo procjenu iznosa sredstava fiskalnog izravnanja po gradovima.

Gradovima čiji je petogodišnji prosjek prihoda od poreza na dohodak po stanovniku manji od petogodišnjeg nacionalnog prosjeka za gradove dodjeljuju se sredstva fiskalnog izravnanja. Fond fiskalnog izravnanja financira se dnevnim uplatama 17% prikupljenog poreza na dohodak te izvršava dnevno prema udjelu svake jedinice lokalne samouprave u fondu.

Kako bismo gradovima olakšali pripremu proračuna za 2019. godinu, u nastavku donosimo popis gradova s njihovim udjelom u fondu te procjenom iznosa sredstava koja će im biti doznačena iz fonda u 2019. godini.

Napominjemo da se radi o procjeni temeljem očekivane naplate poreza na dohodak u 2019. godini zbog čega su moguća odstupanja u slučaju značajnijih promjena u naplati. Na visinu ukupno procjenjenih sredstava negativno će utjecati izmjena praga za oporezivanje dohotka po stopi od 36% (procjenjeni utjecaj je -1%), a potencijalno pozitivan učinak se može očekivati od paušalnog poreza na iznajmljivanje soba, postelja i organiziranje kampova. Obzirom da u ovom trenutku nije poznato kakve će stope paušalnog poreza odrediti lokalne jedinice, nije moguće procijeniti utjecaj na fond izravnanja.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?