07. studeni. 2019.

Procjena fiskalnog izravnanja za 2020

Sredstva fiskalnog izravnanja za gradove u 2020. godini procjenjuju se na 1.04 milijardi kuna, odnosno 75 milijuna kuna više nego procjena za 2019. godinu. U članku donosimo procjenu iznosa sredstava fiskalnog izravnanja po gradovima.

Gradovima čiji je petogodišnji prosjek prihoda od poreza na dohodak po stanovniku manji od petogodišnjeg nacionalnog prosjeka za gradove dodjeljuju se sredstva fiskalnog izravnanja. Fond fiskalnog izravnanja financira se dnevnim uplatama 17% prikupljenog poreza na dohodak te izvršava dnevno prema udjelu svake jedinice lokalne samouprave u fondu.

Kako bismo gradovima olakšali pripremu proračuna za 2020. godinu, na kraju ovog članka donosimo popis gradova s njihovim udjelom u fondu te procjenom iznosa sredstava koja će im biti doznačena iz fonda u 2020. godini.

Napominjemo da se radi o procjeni temeljem očekivane naplate poreza na dohodak u 2020. godini zbog čega su moguća odstupanja u slučaju značajnijih promjena u naplati. U pripremu procjene uključeno je smanjenje osobnog odbitka sa 3.800 na 4.000 kuna te očekivani rast dohotka.

U 2020. godini četiri grada više neće primati sredstva izravnanja (Biograd, Novalja, Novi Vinodolski, Oroslavje), dodatnih 13 gradova primit će manje sredstava nego 2019. godine, a 36 gradova ne sudjeluje u fondu izravnanja.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?