Cities for Equality

Predstavljeni rezultati istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma na razini RH

Prisustvovali smo predstavljanju rezultata istraživanja u okviru projekta „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“. Nositelj projekta je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, a istraživanje su provele tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije.

Čitajte dalje

ECCAR priručnik za jednakost

ECCAR (The European Coalition of Cities against Racism) je UNESCOVA inicijativa nastala 2004. godine. Riječ je o mreži gradova koji razmjenjuju iskustava s ciljem poboljšanja svojih politika usmjerenih na borbu protiv rasizma, ali i svakog drugog oblika diskriminacije.

Čitajte dalje

Osnovne informacije

Naziv projekta
Cities for Equality - C4E
Trajanje
Studeni 2017. - Studeni 2019.
Nositelj
HPC - Hrvatski pravni centar
Partneri
Udruga gradova u RH
Vrijednost
202.040,61 €
Izvori financiranja
Europska komisija i vlastiti izvori
Opis projekta

Projekt, kojeg će financirati EU u okviru programa Prava, jednakost i građanstvo (Rights, Equality, and Citizenship 2016) će provoditi Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj.
U Hrvatskoj postoji vrlo slaba svijest o ulozi gradova u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno, šire shvaćeno, u unaprjeđenju jednakosti među građanima. Nacionalna antidiskriminacijska politika jedva da tu ulogu prepoznaje, osim u području izvještavanja, a ni regulatorni ni financijski okvir nije ništa napredniji u njenom promicanju. S druge strane, gradske politike, odluke i ponašanje u ovom području uvelike određuju mogućnost za ostvarivanje jednakosti građana upravo tamo gdje oni žive, u svojim lokalnim zajednicama.
Jedna od važnih namjera projekta jest promicati ideju da rješavanje pitanja jednakosti na lokalnoj razini pomaže gradskim vlastima da bolje odgovore na potrebe građana, i da bi stoga njihovo rješavanje trebalo biti integrirano u upravljanje gradovima na isti način na koji se u njega integrira i upravljanje svim njihovim drugim redovitim poslovima.
Ovim projektom želimo ostvariti sljedeće ciljeve:
1. Definirati ulogu i odgovornost gradova za primjenu antidiskriminacijske politike;
2. Identificirati postojeće primjere dobre prakse definiranja i provedbe programa i politika usmjerenih ostvarenju jednakosti na gradskoj razini;
3. Izraditi alate koje gradske uprave mogu koristiti radi unaprjeđenja i promicanja jednakosti; i
4. Podići svijest i unaprijediti motivacijske faktore za trajno unaprjeđenje politika i praksi usmjerenih ostvarenju jednakosti u gradovima.