20. rujan. 2018.

Sajam dobrih praksi strukturiranog dijaloga

U Zagrebu je održan sajam dobrih praksi u provedbi projekata strukturiranog dijaloga „Zavrti za lokalnu promjenu“ koju je organizirala Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Udrugom Gradova RH i Udrugom općina RH.

Sajam je okupio više od 60 sudionika iz cijele Hrvatske, uglavnom mladih i predstavnika udruga mladih i za mlade, ali i predstavnika lokalne samouprave i savjeta mladih te obrazovnih ustanova. Tijekom sajma održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Anja Gvozdanović (Institut za društvena istraživanja), Kristijan Orešković (JEF), Lana Golob (Grad Rijeka) i Josip Miličević (Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima). Kroz panel raspravu sudionici su saznali više o potencijalima strukturiranog dijaloga, pogotovo njegove primjene na lokalnoj razini. Također, izlaganje je održala predstavnica Agencije za mobilnost i programe Europske Unije Petra Pekica, koja je predstavila mogućnosti financiranja udruga kroz Ključnu aktivnost 3 Erasmus+ programa.

Sajam je imao dodatnu vrijednost zbog predstavljanja primjera dobre prakse od strane udruga i javnih tijela. Projekti predstavljeni na štandovima i kroz prezentacije provodili su se u različitim dijelovima Hrvatske te su se bavili raznovrsnim temama kojima je zajedničko da povezuju mlade i donositelje odluka kako bi se razvile kvalitetne i inkluzivne politike za mlade.

Ovaj sajam kao i svi predstavljeni projekti pokazali su da među mladima kao i među udrugama postoji interes za strukturirani dijalog te da su mladi voljni i spremni uključiti se u proces donošenja odluka. Uvjereni smo da ćemo o ovakvim i sličnim pričama sve više slušati.