10. srpanj. 2013.

Sastanak ARLEM-ovog Odbora za održivi razvoj u Palestini

Peti po redu sastanak Odbora za održivi razvoj (SUDEV) Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro Mediterana (ARLEM) održan je 15. lipnja 2013. u Betlehemu, Palestina. Otvorio ga je i vodio supredsjedatelj SUDEV-a Hani Abdalmasih Al-Hayek, gradonačelnik Beit Sahoura u Palestini. Glavne teme sastanka bile su održiva gradska mobilnost te lokalna i regionalna dimenzija upravljanja vodnim resursima na Mediteranu. Donosimo vam tekst Danijela Katičina, općinskog vijećnika Općine Tkon i predstavnika hrvatske lokalne samouprave u ARLEM-u.

Izlaganja su imali, među ostalima, zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran dr. Rafiq Husseini, nadalje, palestinski ministar za lokalnu samoupravu i ministrica turizma, predstavnik Europske unije na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, predsjednik Udruge palestinskih lokalnih vlasti (APLA) i drugi.

Predsjednik Odbora regija EU Ramón Luis Valcarcel Siso izložio je svoje Izvješće o lokalnom upravljanju vodama u Mediteranu sastavljeno na temelju primjera iz nekoliko zemalja. I izvješću je bio uključen i prilog koji je sadržavao opis stanja i razvojnih potreba odvodnje, vodovoda i navodnjavanja u Zadarskoj županiji, a kojeg je napisao Danijel Katičin.

Odbor je također raspravljao o mogućnostima održive urbane mobilnosti na Mediteranu, ovogodišnjoj prioritetnoj temi, koju je pripremio izvjestitelj Karim Bennoura, predsjednik Narodne skupštine grada Alžira.

Poluge održivog razvoja u Palestini izvan su utjecaja njihove samouprave jer svim izvorima vode i električne energije na području Palestinske samouprave gospodare Izraelci. Iscrpno je analizirana mogućnost nestanka Mrtvog mora zbog izraelskog prekomjernog preusmjeravanja vode iz rijeke Jordan u svrhu navodnjavanja novih polja u nekadašnjim pustinjama. Domaćini su se žalili i na ogroman nerazmjer potrošnje vode po glavi stanovnika u izraelskim i palestinskim naseljima.

Kada je riječ o mobilnosti, niti tu palestinska samouprava nema prevelikog utjecaja jer ne upravlja niti morskim, niti zračnim lukama niti željeznicom, a autobusni promet je u opadanju zbog prečestih kontrola i pregleda putnika na kontrolnim točkama izraelske vojske i policije pa se građani, koji to sebi mogu priuštiti, radije koriste taksijima.

S obzirom na to da je na Zapadnoj obali na vlasti uglavnom Al-Fatah, palestinskim je domaćinima bila najvažnija politička konotacija ovog sastanka poruka da se odriču oružanog rješenja i da se nadaju kako će EU pojačati politički pritisak prema Izraelu u svrhu konačne uspostave održive i suverene države Palestine.

Domaćini su članove SUDEV-a kao i zaposlenike ARLEM-ova tajništva dočekali s velikim gostoprimstvom pozvavši ih da budu ambasadori, ne samo Palestinske samouprave nego uspostave mira na Bliskom istoku. Tijekom trodnevnog boravka, delegaciju SUDEV-a službeno su u svojim uredima primili gradonačelnici Betlehema, Beit Shoura, Hebrona, Nablusa i Tulkarma! Upriličeno je i primanje u rezidenciji Ambasadora Maroka u Ramallahu, posjet posljednjem počivalištu Jasera Arafata, izbjegličkim kampovima te izleti u Jeruzalem, Jerihon i na Mrtvo more.