16. studeni. 2012.

Sastanak s MGIPU: Ubrzavanje provedbe legalizacije

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja gosp. Ivan Vrdoljak i zamjenica ministra gđa Ana Mrak Taritaš sastali su se s predstavnicima Udruge gradova kako bi raspravili primjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Na sastanku su ministar i zamjenica predstavili dosadašnje napore Ministarstva kako bi se faktična primjena ovoga Zakona, time i legalizacija bespravno izgrađenih objekata, u što većoj mjeri intenzivirali te provodili dosljedno i ujednačeno, u skladu sa zakonskim propisima i uputama za postupanje od strane nadležnoga Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva istaknuli su kako je primjena ovog Zakona tek početni korak u cjelovitom budućem rješavanju problema bespravne gradnje te će nakon njezine provedbe uslijediti sagledavanje stanja u prostoru i, što je posebno bitno, njegova sanacija. Cilj je, u konačnici, da se legalizirana područja urbaniziraju i da se definiraju granice naselja. Većinu naselja tek treba komunalno opremiti i ozeleniti kako bi se stanovanje na njihovom području približilo standardima koje nameću i iziskuju urbane zajednice.

Budući je legalizacija proces čija uspješnost u velikoj mjeri ovisi upravo o lokalnim jedinicama, Ministarstvo i Udruga usuglasili su se da je potrebno komunicirati na dnevnoj bazi, pri čemu Udruga može biti od velike koristi u proteku i ažurnosti informiranja gradova svojih članova. O uspješnosti procesa legalizacije, istaknuli su predstavnici Ministarstva, uvelike ovisi i financijski učinak po državu, odnosno po lokalnu samoupravu. Također, Ministarstvo je svjesno da je situacija u raznim krajevima Hrvatske dijametralno suprotna te će u tom konteksu od nekih gradova zahtijevati i dodatni angažman u slučaju šutnje administracije tijekom postupka legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Udruga je prihvatila prijedlog Ministarstva i uputit će poziv svim gradovima da Uredu Udruge, putem e-maila info@udruga-gradova.hr žurno upute pitanja, prijedloge, ali i prigovore koji se odnose na legalizaciju kako bi ih Ured objedinio i uputio Ministarstvu, a Ministarstvo izradilo pisane odgovore.

Ujedno dogovoreno je da se gradovima i dodatno skrene pozornost na ažurirane stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja www.mgipu.hr na kojima možete pronaći aktualne obavijesti i korisne informacije o primjeni Zakona te odgovore na već postavljene upite.