22. kolovoz. 2018.

Zaključene prijave za SAVJETOVANJE U RAPCU – donosimo FINALNI PROGRAM!

Savjetovanje u Rapcu primarno je fokusirano na novi Zakon o komunalnom gospodarstvu i njegovu primjenu, a bit će riječi i o sigurnosti i videonadzoru, inovativnom i održivom turizmu koji u prvi plan stavlja baštinu, tradiciju i kulturu te, o neizostavnoj temi – financijama. Sudjelovanje za sve predstavnike svih gradova, članova naše Udruge jest i ostat će besplatno.

Donosimo FINALNI PROGRAM savjetovanja:

SRIJEDA 5. rujna

Okupljanje i zajednički ručak sudionika savjetovanja
13.30 – 15.00

Otvaranje savjetovanja, uvodni i pozdravni govori
15.00 – 15.15

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova
Zoran Rajković, zamjenik gradonačelnika Labina
Valter Flego, župan Istarske županije

Siguran grad – (ne)moguća misija?
15.15 – 17.00

Sigurnost u gradu iz dana u dan postaje sve važnije pitanje. Kako poraditi na njezinom jačanju koristeći sredstva Europske Unije?
Mogu li gradovi svojim građanima uistinu i dugoročno jamčiti sigurnost korištenjem svih prednosti videonadzora?

Prezentacije:

“Inovativne mjere za gradove – financijska potpora EU projektima zaštite javnih prostora“ – dr. sc. Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave policije, Ministarstvo unutarnjih poslova
„Novalja – siguran grad“ – Ante Dabo, gradonačelnik Novalje
„Videonadzor javnih gradskih površina“ – Renata Dončević, direktorica i članica Uprave, Alarm automatika d.o.o.

Rasprava, pitanja i odgovori

Večera

ČETVRTAK 6. rujna

Sinergijom lokalne zajednice i udruga civilnoga društva do inovativnog i održivog turizma
10.00 – 11.00

Turizam i prečesto vezujemo uz hotelijere, ugostitelje i iznajmljivače i po tome sudimo njegovu uspješnost.
Zanemarujemo inovativnost, napore i uspjehe udruga koje pridonose čuvanju tradicijske, kulturne i obrtničke baštine te oživljavanju napuštenih, posve devastiranih prostora i na njihovom vraćanju u život.
Dva primjera iz dva različita kraja Hrvatske.

Prezentacije:

„Oživjeti pustaru“ – Jasmin Sadiković, predsjednik, udruga Zeleni Osijek
„Samostrelom s Raba“ – Ivana Matušan, direktorica, Turistička zajednica Grada Raba

Pauza za kavu
11.00 – 11.30

Komunalno gospodarstvo i zadaće (komunalnih) redara
11.30 – 13.00

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu čekali smo godinama. Što nam donosi i kako ćemo primjenjivati njegove odredbe?
Gdje smo s otpadom i možemo li od začelja europske ljestvice po uspješnosti sustavnog i smislenog gospodarenja otpadom, učiniti korak naprijed?
Može li videonadzor pomoći i jesu li rješenje mobilni timovi?

„Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu“ – doc. dr. sc. Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra, Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva
„Zakon o zaštiti životinja – gdje smo s primjenom?“ – Luka Oman, savjetnik, Ministarstvo poljoprivrede

Ručak
13.00 – 14.30

Komunalno gospodarstvo i zadaće (komunalnih) redara, II. dio
14.30 – 16.00

Komunalni redari kao dežurni krivci. Što smiju i u kojim okvirima? Kako ostvariti sve zadaće, a pri tome ostati normalan?

„Održivo gospodarenje otpadom – što nam sve nedostaje? (infrastruktura, komunalni red i kružna ekonomija)“ – Sonja Polonijo, savjetnica, Eko Murvica d.o.o.
„Odluke o komunalnom redu – temeljni dokument za postupanje komunalnog redarstva“ – Koviljka Aškić, direktorica, Eko-Adria d.o.o.
„Obaveze i ovlasti komunalnih redara u primjeni propisa iz domene gradnje“ – Dragica Kemeter, pročelnica, Grad Čakovec
“CESBA MED Europska nagrada za održive urbane prostore” – Margareta Zidar, Energetski institut Hrvoje Požar

Večera

PETAK 7. rujna

Financiranje lokalne samouprave
10.00 – 11.30

Hoće li se i na koji način unaprijediti planiranje proračuna?
Kako učinkovito organizirati naplatu gradskih prihoda i jesmo li bogatiji zbog (najava) poreza na nekretnine?

„Specifičnosti provedbe financijskih propisa na lokalnoj razini“ – Nevenka Brkić, voditeljica Službe, Ministarstvo financija
„Utvrđivanje i naplata javnih davanja u nadležnosti JLS“ – Danijel Jerman, pročelnik, Grad Opatija
„Važnost sređivanja matičnih podataka – kako nam je porez na nekretnine donio povećanje prihoda od komunalne naknade“ – Marko Ignjatović, direktor, Libusoft Cicom d.o.o.

Pauza za kavu
11.30 – 12.00

Financiranje lokalne samouprave, II. dio
12.00 – 13.30

Fond je mnogo obećavao no jesmo li s njime uistinu „u plusu“? Koga je „izravnao“, a koga zaobišao?
Kako obnoviti javne objekte, a pri tome ne potrošiti (previše)?
Decentralizacija Europskih sredstava: mogućnosti sufinanciranje do čak 85% za projekte revitalizacije brownfield lokacija na Urbanim područjima

„Učinci fonda izravnanja“ – Dario Runtić, savjetnik, Udruga gradova
„Financiranje projekata energetske obnove javnih objekata u gradovima“ – mr. sc. Snježana Sikirić, voditeljica Odsjeka, Grad Crikvenica
„Kako obnoviti javne objekte europskim sredstvima kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja“ – Mirjana Zubak, pročelnica i Dražana Halar, voditeljica Odjela, Grad Zagreb