15. ožujak. 2017.

Održan seminar: Primjena OPZ u oporezivanju nekretnina

BDO Akademija i Udruga gradova održali su 15. ožujka 2017. godine seminar o primjeni Općeg poreznog zakona pri oporezivanju nekretnina. Materijale sa seminara možete preuzeti ovdje.

Odredbe Zakona o lokalnim porezima kojima se u porezni sustav RH uvodi oporezivanje nekretnina stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine. U cilju pravovremene pripreme lokalnih jedinica za postupanje prema tim odredbama održan je općeniti seminar o primjeni zakona o lokalnim porezima, a današnji seminar o primjeni Općeg poreznog zakona predstavlja prvi u nizu specijalitsičkih seminara.

Porezom na nekretnine supstituira se dosadašnja komunalna naknada, porez na kuće za odmor i spomenička renta. Obzirom da je samo komunalna naknada do sada bila drugi pojedinačno najznačajniji prihod lokalnih jedinica, kvalitetne pripreme za uvođenje poreza na nekretnine su od iznimnog značaja za lokalne jedinice te pozivamo članove da u što većoj mjeri sudjeluju na edukacijama.

Pri naplati komunalne naknade lokalne jedinice su do sada u najvećem dijelu koristile odredbe Zakona o općem upravnom postupku, a pri naplati poreza na nekretnine će u većoj mjeri koristiti odredbe Općeg poreznog zakona. Stoga je prvi specijalistički seminar usmjeren upravo na primjenu OPZ pri oporezivanju nekretnina.

Ovdje možete preuzeti dnevni red seminara.

Ovdje preuzmite prezentacije:

Roko Vodopija BDO – Performance Management
Marijana Vuraic – Primjena OPZ
Nikolina Pratzer – Primjena OPZ
Anđa Redžić BDO – Naplata poreza i prividni pravni posao

Zahvaljujemo BDO Hrvatska na suradnji u organizaciji i provedbi ovog seminara!