22. svibanj. 2019.

Sigurnost javnih prostora u gradovima – upitnik

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, kao predstavnik Republike Hrvatske u Partnerstvu Urbane agende za Europsku uniju (UAEU) za Sigurnost javnih prostora, poziva gradove da sudjeluju u identifikaciji stanja i stvarnih potreba hrvatskih gradova u području sigurnosti javnih prostora.

Rezultati istraživanja bit će polazište Ministarstva za pripremu doprinosa Republike Hrvatske radu Partnerstva za Sigurnost javnih prostora i usmjerenje kod analize mogućnosti unapređenja zakonodavnog okvira EU u kontekstu potreba urbanih područja, povećanje dostupnosti financijskih sredstava iz fondova EU urbanim područjima i stvaranje zajedničkih baza znanja u okviru tri prioritetna područja:

1. Urbanističko planiranje i projektiranje „za stvaranje sigurnijih gradova“
  2. Tehnologije za pametne i sigurne gradove
  3. Upravljanje sigurnošću i dijeljenje javnog prostora.

Rad Partnerstva rezultirat će Akcijskim planom s akcijama koje rješavaju stvarne potrebe gradova, imaju vidljiv učinak te nude jasna, konkretna, inovativna i izvediva rješenja. Akcijski plan Partnerstva bit će uzet u obzir u novom višegodišnjem financijskom okviru EU 2021.-2027.

Stoga pozivamo gradove da se odazovu pozivu i da do ponedjeljka 10. lipnja 2019. godine popune predmetni online upitnik kako bi se Hrvatska što kvalitetnije pripremila za novo financijsko razdoblje i stvorila preduvjete za korištenje svih mogućnosti koje će nam pružiti europski okvir u idućem programskom razdoblju 2021.-2027. godine.

Upitniku pristupate online, a za potrebe eventualnog prikupljanja potrebnih informacija među gradskim odjelima ili izradu radne verzije možete koristiti upitnik u .doc formatu. Upitnik ima 36 pitanja, a radi jednostavnosti, većina pitanja svode se na kratke odgovore sa DA/NE ili izbor između više ponuđenih opcija.

Dodatne informacije: