15. siječanj. 2018.

Socijalna slika Grada Zagreba

U Tribini Grada Zagreba održana je prezentacija Socijalne slike Grada Zagreba za 2016. – „Europska urbana agenda kao okvir razvoja kohezivnih i konkurentnih gradova“. Detaljnije informacije o Socijalnoj slici za 2016. i prethodne godine pročitajte u ovoj objavi.

U cilju praćenja socijalnih indikatora i pokazatelja kvalitete života građana, Socijalno vijeće Grada Zagreba i CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izrađuje godišnje Socijalne slike Grada Zagreba. Javne prezentacije Socijalnih slika svake godine pobuđuju veliki interes stručne i šire javnosti te ukazuju na potrebu dijaloga između državnog i civilnog sektora kao i među različitim resorima koji čine područje socijalne politike. Ovogodišnja prezentacija održana je u Tribini Grada Zagreba.

Socijalna slika Grada Zagreba predstavlja zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života građana grada Zagreba. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom prvu Socijalnu sliku Grada Zagreba izradio je 2000. godine te se od tada izrađuje kontinuirano, a svaka slijedeća izrađena Socijalna slika ukazivala je na važnost kontinuiranog praćenja statističkih podataka i njena prezentacija izazivala je sve veći interes stručne i šire javnosti.  Od 2004. godine Socijalnu sliku Grada Zagreba izrađuje Socijalno vijeće Grada Zagreba koje je iste godine osnovano pri Udruzi za inicijative u socijalnoj politici. Cilj osnivanja Socijalnog vijeća Grada Zagreba je kvalitetno sustavno planiranje učinkovitih socijalnih intervencija i mjera socijalne politike utemeljeno na realnim pokazateljima stanja i potreba građana grada Zagreba.

Prezentaciju Socijalne slike za 2016. godinu možete preuzeti ovdje, a cjeloviti dokument ovdje.

Socijalne slike Grada Zagreba iz prethodnih godina možete pogledati na ovom linku.