03. listopad. 2018.

Stanje Europske unije sa stajališta gradova i regija

Predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz će u 15:00 sati 9. listopada u Bruxellesu održati svoj govor „Stanje Europske unije sa stajališta gradova i regija“. Obratit će se sudionicima posebne rasprave o budućnosti Europe, u kojoj će sudjelovati i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Događanje možete pratiti uživo putem interneta na www.cor.europa.eu/sotreg.go, a putem Twittera na #SOTREG.

Tim govorom koji održava svake godine, predsjednik Europskog odbora regija – skupštine EU-a sastavljene od 350 lokalnih i regionalnih čelnika iz svih 28 država članica – nastoji sagledati situaciju koja vlada u gradovima i regijama i glavne izazove koji lokalnim vlastima predstoje na razini EU-a.

Pregovori o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, budućnost kohezijske politike EU-a, integracija migranata i demokracija EU-a – uključujući i inicijative OR-a kojima se nastoji nadvladati jaz između građana i EU-a i preporuke nedavno osnovane radne skupine za supsidijarnost, samo su neke od glavnih tema.

Predsjednik Lambertz također će iskoristiti priliku da, pomnijim sagledavanjem onoga što se zaista događa na ulicama i područjima Europe, prioritetima EU-a doda nužno potrebnu lokalnu dimenziju.

Nakon govora uslijedit će usvajanje Izvještaja Odbora o budućnosti Europe, sastavljenog na zahtjev predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, koji je zatražio da mu se podnesu preporuke o tome kako se, iz perspektive gradova i regija, može obnoviti povjerenje u EU.

Hrvatsko izaslanstvo u Europskom odboru regija s predsjednikom Lamberzom prilikom potpisivanje deklaracije o Savezu za koheziju.