13. listopad. 2016.

Studijski posjet gradu Bologni

U okviru projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” 45 predstavnika gradova i općina, udruga građana i lokalnih medija posjetilo je grad Bolonju od 5. do 7. listopada. Fokus posjete bio je na modelima volonterskog upravljanja gradskim parkovima.

Sudionici su imali priliku čuti i vidjeti uspješne primjere suradnje između građana i gradske administracije na području urbanih zajedničkih dobara, odnosno javnih prostora, zelenih površina ili napuštenih zgrada.

Na temelju Pravilnika o suradnji građana i grada Bologne, dosad je sklopljeno 63 sporazuma o suradnji čime je ugovoreno održavanje 1.444.740 m2 javnih površina što grad godišnje košta oko 260 tisuća eura – znatno jeftinije nego da je posao održavanja ugovoren s privatnim tvrtkama.

Kako su sudionici doživjeli studijsko putovanje pogledajte u novinskim člancima (prvi, drugi i treći), a prezentacije talijanskih domaćina možete preuzeti sa sljedećih poveznica (Bologna sharing city i Management of public greenery).

studijsko-putovanje-bologna-grupna-fotka

Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Nositelj projekta je udruga Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a partneri su Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, udruga Održivi razvoj zajednice (ODRAZ), udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) i Grad Velika Gorica.