28. lipanj. 2017.

Udruga gradova uputit će amandman na Zakon o zaštiti životinja

Amandmanom ćemo predložiti odredbu koja će gradovima dati mogućnost da za svoje područje propišu načine kontrole razmnožavanja životinja.

Novine koje će uskoro donijeti novi Zakon o zaštiti životinja moguće je podržati s aspekta humanog postupanja prema kućnim ljubimcima, no uvijek postoji realna bojazan kako će se usvojena rješenja odraziti na gradske proračune. Upravo je to razlog koji je Udrugu gradova ponukao da se, u suradnji i dogovoru s Prijateljima životinja, odluči uputiti amandman usmjeren kontroli razmnožavanja kućnih ljubimaca, posljedično i racionaliziranju troškova njihova čuvanja i zbrinjavanja.

Amandmanom se predviđa mogućnost lokalnih jedinica da propišu trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja. Zakonske odredbe budućeg Zakona trebale bi i dodatno pomoći lokalnim zajednicama da u svojoj sredini smanje problem zbrinjavanja napuštenih životinja, a u ovoj sferi već sada postoje brojni, vrlo kvalitetni primjeri i prakse. Premda više gradova svojim svojim građanima nudi mogućnost sufinanciranja „kastracije ženki pasa i mačaka”, sve se i dalje temelji na osobnoj procjeni pa i dobroj volji građana hoće li iskoristiti tu mogućnost. Odgovorni građani nisu problem, već su, kao i obično, izvor problema neodgovorni građani koji ne žele kastrirati svoje kućne ljubimce, ali ne žele niti zbrinjavati njihovo potomstvo, već ostavljaju legla pred vratima azila, na gradskim ulicama i parkovima ili u šumama. Neželjene i sebi prepuštene životinje postaju znatan financijski teret lokalne zajednice ili suosjećajnih pojedinaca koji ih o vlastitome trošku cijepe, liječe, kastriraju i traže im udomitelje.

Kada bi lokalne zajednice mogle, temeljem odredbe u Zakonu o zaštiti životinja, propisati obaveznu trajnu sterilizaciju u slučajevima velikoga broja napuštenih životinja, koji nadilazi kapacitete skloništa, to bi značajno pomoglo rješavanju problema napuštenih životinja. Trajna sterilizacija, odnosno kastracija kućnih ljubimaca, u ovakvim situacijama jedino je trajno i učinkovito rješenje jer bi na taj način lokalne zajednice s vremenom mogle svesti problem zbrinjavanja napuštenih životinja na minimalnu razinu, naravno i racionalizirati te u bitnome smanjiti troškove.