12. ožujak. 2018.

Upućen prijedlog za dopunu Programa održivog razvoja lokalne zajednice – odgovor MRRFEU

Na inicijativu nekolicine članova uputili smo prijedlog Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a o dopunama uvjeta natječaja za Program održivog razvoja lokalne zajednice. Pristigli odgovor Ministarstva donosimo u nastavku teksta.

Naime, prema postojećim pravilima na poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata mogu se javiti samo jedinice lokalne samouprave koje su raspoređene u prve četiri skupine prema indeksu razvijenosti.

Uzimajući u obzir postojanje potreba za infrastrukturnim ulaganjima pojedinih gradova koji se nalaze u višim skupinama razvijenosti i njihove ograničene fiskalne kapacitete, resornom Ministarstvu uputili smo prijedlog dopuna uvjeta natječaja, kojim se gradovima iz V. i VI. skupine također omogućuje prijavljivanje na otvorene pozive za sufinanciranje. Za takve korisnike predlažemo nižu razinu sufinanciranja od one koja je namijenjena slabije razvijenim JLS-ima (50% umjesto postojećih 80% i 90%).

S obzirom na to da Kohezijska politika Europske unije prepoznaje specifičnu poziciju ”tranzicijskih” regija smatramo da bi Ministarstvo moglo primijeniti sličan pristup i na domaće jedinice lokalne samouprave koje su nominalno razvijenije od državnog prosjeka. Time bi im otvorili buduće pozive razvojnih programa bez ugrožavanja šansi za selekciju i sufinanciranje projekata onih najslabije razvijenih gradova i općina.

U odgovoru koji je stigao od MRRFEU, najavljuje se pokretanje Programa podrške regionalnom razvoju, namijenjen upravo JLS-ima V. i VI. skupine. Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema ovom Programu zajedno s uvjetima, obrascima i smjernicama za podnositelje objavit će se između 12.  i  15. ožujka na mrežnoj stranici Ministarstva  www.razvoj.gov.hr i biti će otvoren najmanje 15 dana.