26. listopad. 2017.

URBACT City Festival u Tallinnu s ciljem umrežavanja, sudjelovali i hrvatski gradovi

U Tallinnu u Estoniji se od 3. do 5. listopada održao URBACT City Festival. Događanje je to koje je okupilo 450 sudionika iz svih dijelova Europe s ciljem umrežavanja. Glavni fokus bio je na gradovima nagrađenim titulom URBACT dobre prakse. Takvih je 97 diljem Europe i svi su oni dobili priliku predstaviti se gradovima zainteresiranim za transferiranje tih praksi, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Kao što je već poznato, titulu URBACT dobre prakse iz Hrvatske su ponijeli Pazin za praksu “Pazi(n), proračun!“ i Zagreb za praksu “Zagreb za mene“.

Sam festival započeo je održavanjem ukupno 6 studijskih posjeta diljem grada. Teme su bile Kultura kao revitalizator u sjevernom Tallinnu, Prošlost je sadašnjost, Mobilnost i prometna infrastruktura u današnjem Tallinnu, Otkrivanje poslovnog i inovacijskog centra, E-Estonija i e-demokracija te Telliskivi kreativan grad i njegov utjecaj. Nakon studijskih posjeta održana je svečana ceremonija dodjele titula URBACT-ovim gradovima dobre prakse.

Preostali dio festivala u potpunosti je bio posvećen predstavljanju dobrih praksi i umrežavanju potencijalnih partnera u sklopu URBACT-ovog poziva za transferne mreže. Tako su svi prisutni nagrađeni gradovi dobili priliku da predstave svoje prakse na 4 različita načina – klasičnom prezentacijom, tzv. speed dating-om, pričanjem u krugu te panel raspravom.

Osim predstavnika Pazina i Zagreba, u Tallinnu su bili i predstavnici Rijeke, Šibenika i Dubrovnika koji su festival iskoristili za povezivanje s drugim europskim gradovima. Zabilježen je dobar interes za za umrežavanje s hrvatskim gradovima i zajedničko uključivanje u aktualni poziv za transferne mreže pa vjerujemo da će naši gradovi zadržati visoku razinu uključenosti u program URBACT.

Podsjećamo, poziv za URBACT-ove mreže za transfer otvoren je do 10. siječnja 2018. godine, a poziv funkcionira na način da se javite direktno gradu nositelju dobre prakse za čiju ste praksu zainteresirani te izrazite interes u transfer te prakse i zajedničku prijavu na poziv. Sve nagrađene prakse i kontakte možete pronaći na http://urbact.eu/good-practices/home.

Predlažemo da gradove kontaktirate što prije jer će se mreže vrlo brzo formirati.

Pratite URBACT stranice na hrvatskom jeziku na http://urbact.eu/urbact-hrvatska.