Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

13. studeni. 2017.

Ustavni sud: Ukinute odredbe Zakona o obrani

Ustavni sud ukinuo je članke 23. i 29. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani kojima se vojne lokacije i građevine oslobađa plaćanja komunalne naknade. Postupak pred Ustavnim sudom pokrenuli su Grad Slunj, Grad Delnice i Udruga gradova neposredno nakon podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH.

Ovaj prijedlog za ocjenu ustavnosti podnesen je radi izbjegavanja pravne nesigurnosti nakon što Ustavni sud ukine odredbe Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, a na snazi ostanu istovjetne odredbe u Zakonu o obrani.

Ova Odluka na tragu je prethodne Odluke Ustavnog suda kojom su ukinute odredbe Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Iako je prema prethodnoj Odluci Ustavnog suda bilo razvidno da se komunalna naknada mora plaćati za sve nekretnine sukladno odluci predstavničkog tijela, u praksi se dogodilo da određene lokalne jedinice nisu bile sigurne kako postupati prema vojnim lokacijama i građevinama, a kako prema ostalim državnim nekretninama. Stoga Udruga gradova pozdravlja brzo rješavanje ovog predmeta.

Cijelu Odluku možete pogledati ovdje: odluka usud morh

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija