10. prosinac. 2018.

Više od 130 sudionika na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih u Puli!

U Puli se, od 7. do 9. prosinca, a u organizaciji Udruge gradova u RH, Grada Pule i Savjeta mladih Grada Pule, a uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održala Nacionalna konferencija savjeta mladih. Ovogodišnja Konferencija okupila je do sada najveći broj sudionika – njih više od 130 iz 49 savjeta mladih iz cijele Hrvatske.

Program je, kao i svake godine, bio usmjeren samim predstavnicima savjeta mladih s ciljem da se svi oni u svoje lokalne zajednice vrate s konkretnim primjerima, savjetima i iskustvom koje mogu primijeniti u svom radu.

Tako je Konferencija otvorena predstavljanjem dobrih praksi savjeta mladih. Od 19 pristiglih prijava, odabrano je njih 5. Svoje prakse tako su predstavili Savjet mladih Osječko-baranjske županije po pitanju analize osnovanih savjeta mladih i poticanja osnivanja novih, Savjet mladih Grada Karlovca s temom predstavljanja kandidata za članove savjeta mladih pred članovima gradskog vijeća i rada u tematskim radnim skupinama, Savjet mladih Varaždinske županije svoj pilot projekt “Financijska pismenost i poduzetništvo, Savjet mladih Grada Labina sajam poslova te Savjet mladih Grada Ozlja na temu prijedloga sufinanciranja prijevoza studenata s područja grada.

Drugi dio, nakon uvodnih pozdrava, krenuo je panel raspravom na kojoj su sudjelovali Kristina Rabar, gradska vijećnica Grada Pule, Ante Galić, pročelnik u Gradu Šibeniku, Željko Jurković, predsjednik Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije te Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tema panela bilo je trenutno funkcioniranje savjeta mladih u praksi te prostor za poboljšanje istog. Tom prilikom sudionici su prenijeli svoja iskustva na polju rada savjeta mladih, a Ivica Bošnjak predstavio je i izvješće o aktivnostima savjeta mladih u RH u 2017. godini, koje je objavljeno dva dana ranije.

Nakon panel rasprave na red je došao grupni rad gdje su sami sudionici mapirali najčešće izazove s kojima se susreću u svom radu. Istaknuti su tako izostanak uključivanja svih članova u rad, neinformiranost svih dionika o djelokrugu rada savjeta, pretjerana politizacija u radu savjeta, problemi u odnosima s udrugama te odnosi sa stručnim službama u JLRS-ima. Nakon mapiranih izazova, sudionici su sami ponudili rješenja za iste kroz raspravu u grupi, ali i u zajedničkoj raspravi.

Ponuđena rješenja i zaključke objavit ćemo nakon što se po tom pitanju usuglase sudionici i moderatori.

Spomenimo i da su tijekom Konferencije predstavljeni i pobjednici natječaja “PrvaGeneracija 2018“ kojeg provodi Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u RH. Tema natječaja bila je obrada jednog od globalnih ciljeva održivog razvoja te ponuđeno rješenje na isti na lokalnoj razini.

Fotografije s Konferencije objavljene su na Facebook stranici Nacionalne konferencije savjeta mladih.