05. travanj. 2017.

Vježbališta na otvorenom

Preostalo je samo 10 dana do završetka kampanje “Pokret za radost” u sklopu kojeg Coca-Cola u Hrvatskoj planira urediti i darovati još deset vježbališta na otvorenome diljem Hrvatske. Pozovite građane putem društvenih mreža i lokalnih medija da svojim glasom pomognu da vaš grad dobije jednu od aktivnih zona.

Građani ponovno glasovanjem odlučuju o gradovima u kojima će se urediti nove aktivne zone. Glas za aktivnu zonu u svojemu gradu mogu dati preko mrežne stranice www.pokretzaradost.hr do 15. travnja 2017. godine (prošlogodišnje dobitnike pozivamo da pomognu susjednom gradu ili gradu prijatelju). Nakon završetka glasovanja Coca-Cola će urediti vježbališta u odabranim gradovima u suradnji s gradskim upravama te će im predati aktivne zone u trajno vlasništvo.

Više detalja o projektu pogledajte ovdje.

Uvažavajući povratne informacije i prijedloge građana zaprimljene tijekom prošlogodišnjega glasovanja, ove godine građani za aktivne zone mogu glasovati unutar triju kategorija gradova – gradovi do 10 000 stanovnika, od 10 000 do 35 000 stanovnika te s više od 35 000 stanovnika – a sustav glasovanja svim gradovima unutar svake od kategorija omogućuje ravnopravan položaj.

Vježbališta na otvorenome uredit će se u gradovima koji u svakoj od kategorija osvoje najveći broj glasova i to u četiri grada do 10 000 stanovnika, kojih je u Hrvatskoj najviše, tri grada od 10 000 do 35 000 stanovnika i tri grada s više od 35 000 stanovnika.

Kao i prošle godine ovim se projektom podržava razvoj slabije razvijenih područja kako bi se i u njima podigla kvaliteta života te se rang-lista gradova unutar pojedinih kategorija uspostavlja na temelju omjera broja glasova za pojedini grad i broja mrežnih priključaka u njemu pomnoženoga sa stupnjem razvijenosti toga grada prema posljednjim službenim podacima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sve se otvorene aktivne zone i novih deset u 2017. godini uređuju na lako dostupnim odredištima, svaka aktivna zona bit će opremljena s ukupno šest sprava za vježbanje različite namjene kojima se ciljano mogu jačati mišići cijeloga tijela, a uza svaku je spravu istaknuto i pravilno izvođenje vježba. Spravama se mogu koristiti rekreativci i profesionalni sportaši, umirovljenici i tinejdžeri, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome.

Nakon otvorenja u svakoj će aktivnoj zoni Coca-Cola organizirati i besplatne aktivnosti koje uključuju različite vrste rekreacije i savjetovanje o vježbanju pod nadzorom partnera projekta te u dogovoru s mjesnim udrugama i organizacijama kao dodatan poticaj stanovništvu na više kretanja i redovito vježbanje.

Partneri su projekta Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu su projektu dali Ministarstvo zdravstva, Središnji državni ured za šport te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. I ove godine kao njegovi veleposlanici projekt podržavaju Mirza Džomba, nekadašnji rukometni reprezentativac i Antonija Blaće, televizijska voditeljica.

U sklopu projekta Coca-Cola je lani uredila i predala na korištenje vježbališta na otvorenome u Drnišu, Slunju, Hrvatskoj Kostajnici, Pleternici, Vrgorcu, Cresu, Imotskome, Visu, Komiži i Kninu.

Više podataka o Pokretu za radost i aktivnim zonama možete saznati na poveznici www.pokretzaradost.hr.