Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

08. siječanj. 2019.

Vojni objekti će ipak plaćati komunalnu naknadu

Po drugi put u nešto više od godinu dana Ustavni sud je ukinuo odredbe zakona kojima se državne nekretnine oslobađa od plaćanja komunalne naknade.

Odlukom Ustavnog suda U-I-3019/2018 od 30. listopada 2018. godine ukinuta je odredba članka 92. stavak 5. Zakona o komunalnom gospodarstvu koja je glasila: „(5) Garažni i poslovni prostor unutar vojne građevine i građevinsko zemljište unutar vojne lokacije ne smatraju se garažnim i poslovnim prostorom te građevinskim zemljištem koje služi obavljanju poslovne djelatnosti u smislu odredbi ovoga članka.“

Citiranim stavkom zakonodavac je namjeravao osloboditi garažne i poslovne prostore unutar vojne lokacije od obveze plaćanja komunalne naknade. Odlukom Ustavnog suda citirana odredba je ukinuta i svi objekti unutar vojne lokacije su dužni plaćati komunalnu naknadu, osim ukoliko predstavničko tijelo lokalne jedinice samostalno odluči da će takve objekte osloboditi od plaćanja komunalne naknade.

U istom postupku Ustavni sud je odlučivao o ustavnosti odredbe članka 77. stavka 4. kojim je propisano da se komunalni doprinos ne plaća prilikom gradnje infrastrukture i drugih građevina javne namjene. Ustavni sud je odlučio da je takva odredba dopuštena obzirom da se radi o jednokratnom javnom davanju (prilikom građenja građevina od općeg društvenog interesa) koje ne predstavlja okosnicu sustava lokalnih financija.

Odluku Ustavnog suda možete pročitati ovdje

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija