08. siječanj. 2019.

Vojni objekti će ipak plaćati komunalnu naknadu

Po drugi put u nešto više od godinu dana Ustavni sud je ukinuo odredbe zakona kojima se državne nekretnine oslobađa od plaćanja komunalne naknade.

Odlukom Ustavnog suda U-I-3019/2018 od 30. listopada 2018. godine ukinuta je odredba članka 92. stavak 5. Zakona o komunalnom gospodarstvu koja je glasila: „(5) Garažni i poslovni prostor unutar vojne građevine i građevinsko zemljište unutar vojne lokacije ne smatraju se garažnim i poslovnim prostorom te građevinskim zemljištem koje služi obavljanju poslovne djelatnosti u smislu odredbi ovoga članka.“

Citiranim stavkom zakonodavac je namjeravao osloboditi garažne i poslovne prostore unutar vojne lokacije od obveze plaćanja komunalne naknade. Odlukom Ustavnog suda citirana odredba je ukinuta i svi objekti unutar vojne lokacije su dužni plaćati komunalnu naknadu, osim ukoliko predstavničko tijelo lokalne jedinice samostalno odluči da će takve objekte osloboditi od plaćanja komunalne naknade.

U istom postupku Ustavni sud je odlučivao o ustavnosti odredbe članka 77. stavka 4. kojim je propisano da se komunalni doprinos ne plaća prilikom gradnje infrastrukture i drugih građevina javne namjene. Ustavni sud je odlučio da je takva odredba dopuštena obzirom da se radi o jednokratnom javnom davanju (prilikom građenja građevina od općeg društvenog interesa) koje ne predstavlja okosnicu sustava lokalnih financija.

Odluku Ustavnog suda možete pročitati ovdje