15. siječanj. 2020.

Za ostvarivanje klimatske neutralnosti EU mora osigurati nova financijska sredstva i mobilizirati lokalne aktere

Europski odbor regija pozdravlja prijedlog Europske komisije za financiranje u okviru kohezijske politike i podržava zahtjev za novim resursima i reviziju pravila o državnim potporama. Fondom za pravednu tranziciju (JTF) i odgovarajućim mehanizmom koje je EK jučer predložila uzimaju se u obzir zahtjevi regija i gradova za lokaliziranim alatima za upravljanje tranzicijom prema klimatskoj neutralnosti. Lokalni i regionalni čelnici EU-a protive se preusmjeravanju sredstava iz regionalnih fondova EU-a – kohezijske politike – i centralizaciji upravljanja novim fondom.

Pokretanje Plana ulaganja za održivu Europu, za koji se očekuje da će do 2030. mobilizirati 1 bilijun eura, te osnivanje novog fonda za potporu prelasku na klimatsku neutralnost u područjima koja ovise o industrijama s visokim emisijama ugljika odgovor su na zahtjeve regija i gradova EU-a. Europski odbor regija (OR) tijekom protekle dvije godine pozivao je na uvođenje namjenskog financijskog instrumenta EU-a za podršku dekarbonizaciji gospodarstava EU-a i za smanjenje rizika od otpuštanja, gubitka dobiti i ugrožavanja gospodarske i socijalne kohezije.

„Ostvarivanje klimatski neutralne Europe do 2050. više nije pitanje, već nužnost. Za postizanje tog cilja potrebne su nam temeljite strukturne reforme u svim regijama i gradovima. Države članice sada moraju pokazati solidarnost, isprsiti se i ponuditi dodatna sredstva kojima će partnerski upravljati sve razine vlasti“, izjavio je predsjednik OR-a Karl-Heinz Lambertz naglasivši: „Zbog toga je iznimno važno da se Europska komisija odlučila za uspostavu fonda u okviru kohezijske politike EU-a i objedinjavanje postojećih strukturnih fondova EU-a. Međutim, za uspješnost tog fonda nužna je dosljednost u upravljanju i izbjegavanje bilo kakve centralizacije u smjeru Bruxellesa ili glavnih gradova zemalja EU-a.“

Kad je riječ o financijskim posljedicama, Vojko Obersnel (SDP/PES), gradonačelnik Rijeke i izvjestitelj OR-a o mehanizmu za pravednu tranziciju, izjavio je: „Komisija zahtijeva da 7,5 milijardi eura koliko je izdvojeno za JTF budu dodatna sredstva, a ne da se preusmjeravaju iz postojećih instrumenata kohezijske politike. Postoji ozbiljan rizik da bi se financijske potrebe ove nove inicijative mogle pokriti daljnjim rezovima sredstava za koheziju koje je predložilo finsko predsjedništvo. Borit ćemo se protiv toga, i to zajedno s Europskim parlamentom i svim dionicima u području kohezije.“

Izjave o reviziji postojećih pravila o državnim potporama, koje su uključene u prijedlog Plana ulaganja za održivu Europu i Fonda za pravednu tranziciju, u skladu su s nedavno usvojenim stajalištem OR-a o pravednoj tranziciji. To bi također moglo predstavljati prvi važan odgovor na dugogodišnji zahtjev OR-a da se i na kohezijsku politiku primjenjuje isto izuzeće koje se primjenjuje na fondove kojima izravno upravlja Komisija (npr. Obzor).

Nikola Dobroslavić (HDZ/EPP), župan Dubrovačko-neretvanske županije i voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, poručio je: „Politički klub Europske pučke stranke u OR-u podržava načelo Fonda za pravednu tranziciju. Pozdravljamo financiranje tog instrumenta, u iznosu od 7,5 milijardi eura, iz dodatnih sredstava, povrh postojećeg prijedloga Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir (VFO). Međutim, treba naglasiti da se ta dodatna sredstva ne smiju smatrati naknadom za predložene rezove sredstava za kohezijsku politiku. Mi se i dalje protivimo bilo kakvom smanjenju sredstava za politike koje su se već pokazale uspješnima.“

Očekuje se da će Europski odbor regija usvojiti mišljenje o JTF-u u ožujku.