22. travanj. 2016.

Zajednička sjednica predsjedništava u Međugorju

Zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj održana je 21. travnja u Međugorju.

Uz veliki broj načelnika i gradonačelnika općina i gradova iz Federacije BiH i Republike Srpske te gradonačelnika iz Hrvatske sjednici su bili nazočni i Ivo Jerkić, načelnik Općine Čitluk i predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine,  Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljine i predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske i Vesna Travnjanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Na sjednici su bili i predstavnici Zastupničkog doma PFBiH, Doma naroda PFBiH, Federalnog ministarstva financija i SIDA-e.

Nositelji vlasti u jedinicama lokalne samouprave razmijenili su svoja iskustva i ideje u različitim oblastima, od iskustva hrvatskih gradova i općina u procesu europskih integracija, preko revitalizacija kulturne baštine, lokalnog ekonomskog razvoja pojedinih općina do perspektive razvoja i suradnje asocijacija lokalnih vlasti BiH i Hrvatske, a prezentirana je i strategija razvoja SOGFBiH za period 2015. – 2022. godine. Također, dužnosnici iz Hrvatske prenijeli su svoja iskustva bh. kolegama kada je u pitanju povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, kao i odnos središnje države i jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Željko Turk, istaknuo je kako je temeljno pitanje funkcioniranja svake države pitanje centralizacije i decentralizacije.

– Hrvatska je relativno centralizirana zemlja u kojoj je velik dio novca na centralnom nivou. Naša je želja i zadaća da uslugu što je moguće više približimo građanima, a upravo to je jedan od temeljnih postulata Europske unije. Naša je uloga da spojimo taj centralni dio i onaj životni jer, u pravilu, dobar dio života građana događa se na lokalnoj razini – kazao je Turk u izjavi za novinare.

Glede povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, Turk je dodao kako je osnovni preduvjet postojanje jasnih razvojnih planova općina i gradova, kao i kvalitetni kadrovi koji te strateške planove znaju realizirati.

Gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić istaknuo je kako je dragocjeno iskustvo hrvatskih gradova i općina kada su u pitanju EU fondovi, istaknuvši kako će građani Bosne i Hercegovine osjetiti konkretnu korist, ako će bosanskohercegovački dužnosnici učiti iz tih iskustava.

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin podsjetila je kako je problem odnosa između viših i nižih razina vlasti i dalje prisutan u BiH.

Zakon o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH predviđa da svi zakoni koji se odnose na lokalnu razinu moraju biti usvajani u konzultaciji sa Savezom općina i gradova Federacije BiH, međutim, u praksi se to ne događa.

– Ipak, u zadnje vrijeme ima nekih pomaka. Prilikom nedavnih konzultacija o novom zakonu o raspodjeli javnih prihoda, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda dali su neke preporuke koje idu na ruku jedinicama lokalne samouprave. To znači da se nas donekle čulo, a vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati – kazala je Travljanin.

Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić predsjednik Predsjedništva Skupštine SOGFBiH istaknuo je kako već postoje primjeri dobre suradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH, dodavši kako se nada da će se nakon današnjeg sastanka ta suradnja intenzivirati.

– U BiH stalno pričamo o nekakvim ustavnim promjenama. Kakve god one bile jedno je sigurno, a to je da jedinice lokalne samouprave ostaju. Građani preko njih rješavaju većinu svojih potreba, stoga je nama najvažnije biti uključen u procese usvajanja zakonskih propisa koji se odnose na lokalnu zajednicu – dodao je on.