31. listopad. 2019.

Pretvorba, zakonita ulaganja, stečena prava i legitimna očekivanja na pomorskom dobru – znanstveno i stručno savjetovanje

U tijeku su prijave za savjetovanje na kojem će se, uz ostale, obraditi jednu od najvažnijih tema pomorskog dobra, a to su stečena prava, zakonita ulaganja i legitimna očekivanja, uključujući i pitanje pretvorbe na pomorskom dobru. Savjetovanje će se održati 20. studenog 2019 .god. u Rijeci, u Hotelu Jadran, a krajnji rok za prijave i uplatu kotizacije je 15. studeni 2019. god.

Na savjetovanju će biti obrađene tri teme, od kojih će središnju temu Pretvorba, zakonita ulaganja, stečena prava i legitimna očekivanja na pomorskom dobru  izlagati doc.dr.sc. Iva Tuhtan Grgić, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Na temu Primjena zakonskih propisa o pomorskom dobru u praksi govorit će gosp. Loris Rak, dipl.iur., a o Genezi nereda na pomorskom dobru govorit će kap.d.pl. Branko Kundih, dipl.iur., urednik portala Pomorsko dobro.

Neka od pitanja o kojima će se raspravljati su pravni položaji subjekata koji su stjecali prava i ulagali u objekte na pomorskom dobru te koja bi to bila rješenja koja bi uvažila specifičnosti stečenih prava, kakva je zaštita legitimnih očekivanja, što je s načelom pravednosti i usklađenosti postojećih rješenja s temeljnim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske kao i pravom vlasništva koje se jamči te poduzetničkom i tržišnom slobodom koje su proglašene temeljem gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

Stručnjaci će ponuditi odgovore i na pitanja sudionika koja će im biti postavljena u vremenu predviđenom za to.

Kao uvod u savjetovanje možete pročitati izvadak iz znanstvenog rada autora prof. dr. sc. Gordana Stankovića i doc. dr. sc. Ive Tuhtan Grgić “Posljedice uračunavanja vrijednosti ulaganja u objekte na pomorskom dobru u određenju iznosa temeljnog kapitala društva u postupku pretvorbe društvenog poduzeća u društvo kapitala“, kojega u cijelosti možete pronaći u knjizi Pravni okvir za luke nautičkog turizma (ur. akademik Barbić, Jakša), izd. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2018., str. 95-123.

Zbog ograničenog broja mjesta, pozivamo sve zainteresirane da se prijave što ranije.

Mjesta se popunjavaju redoslijedom prijave i uplate kotizacije.

Detaljnije informacije te hodogram savjetovanja bit će pravovremeno objavljeni na mrežnim stranicama Portala, a prijavljeni sudionici bit će i posebno informirani.

Detaljnije o programu savjetovanja