Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

28. travanj. 2020.

Radi se novi Pravilnik, ali po starom Zakonu

Uz aktivnosti na izradi novog Zakona o gospodarenju otpadom, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike istovremeno izrađuje novi Pravilnik o gospodarenju otpadom. Pogodite na temelju kojeg Zakona!? Starog, naravno.

U Povjerenstvo za izradu Pravilnika o gospodarenju otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetiku, Udruga gradova je predložila Sonju Polonijo, našu stalnu suradnicu i konzultanticu.

Povjerenstvo aktivno i radi na novom Pravilniku, čiji će tekst biti usklađen (nažalost i na čuđenje!) sa starim, važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Jučer su, s obzirom na situaciju s koronavirusom, održane Zoom konzultacije s predstavnicima Ministarstva te je bilo prilike prigovoriti i osvrnuti se na mnogo toga spornog. Radni Nacrt prijedloga predviđa obvezu osiguranja financijskog jamstva (bankovna garancija / polica osiguranja) od strane subjekata koji se bave gospodarenjem otpadom pa tako i naših komunalnih društava. Namjena tih sredstava je da se njima, umjesto iz državnog proračuna, plati zbrinjavanje preostalog nezbrinutog otpada ukoliko poslovni subjekt prestane poslovati.

Dogovoreno je da će, prije nego što Nacrt Pravilnika krene na e-savjetovanje, MZOE napraviti i objaviti nekoliko probnih izračuna nivoa jamstva temeljem stvarnih podataka. Kod posebnih kategorija otpada za koje FZOEU već ima prikupljena sredstva za njihovu obradu i zbrinjavanje vodit će se računa da se za istu svrhu sredstva ne skupljaju dvaput.

Ostale primjedbe Udruge gradova i komunalnih društava date su u tekstu nacrta (pisane crvenom bojom).

Održat će se još jedan Zoom sastanak između predstavnika komunalnih društava i MZOE u kome će također sudjelovati naša predstavnica.

Tekst budućeg Pravilnika i primjedbe Sonje Polonijo & Udruge gradova:

POGO 2020_22_04_c
nejasno_pogo

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija