Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

21. travanj. 2021.

Europski gradonačelnici za pravedniju, klimatski neutralnu Europu

Sporazum gradonačelnika već je dugo godina najuspješnija EU inicijativa i globalni pokret usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Više od 10.000 većih i manjih gradova u Europi udružuju snage kako bi svojim građanima osigurali bolju budućnost.

Sporazum gradonačelnika 2021. predstavlja prekretnicu jer gradovi još povećavaju svoje klimatske ambicije kako bi ostvarili zajedničku viziju: do 2050. svi ćemo živjeti u dekarboniziranim i otpornim gradovima s pristupom svima dostupnoj, sigurnoj i održivoj energiji.

Gradonačelnici i lokalni vođe iz Političkog odbora Sporazuma na internetskoj su svečanosti koja je 21. travnja okupila više od 500 sudionika predstavili način kako potaknuti ovu novu viziju, a sada pozivaju sva lokalna europska tijela da se pridruže inicijativi.

„Kao jedini ne-gradonačelnik u Političkom odboru Sporazuma gradonačelnika podržavam ovakvu inicijativu ispred stručne i znanstvene javnosti, ali i svakog građana. Prilagodba klimatskim promjenama tema je koja se tiče svakoga od nas. Ako u obzir uzmete činjenicu da klimatske promjenu mogu još snažnije uzdrmati već načeto hrvatsko gospodarstvo, da mogu ugroziti i ovako nedovoljno otpornu poljoprivredu, da mogu utjecati na turizam kao gospodarsku granu na koju se najviše oslanjamo, da mogu izazvati strukturne promjene na demografskom planu migracijama koje već danas potiču – onda je jasno da je to pitanje o kojem svi trebamo razmišljati. Ne možemo svi graditi velike projekte, ali svi možemo razmišljati o izborima koje donosimo pri svakodnevnom ponašanju, izboru namirnica, kupovini odjeće. Svaki naš korak utječe na klimu. Razmislimo koji je idući kojeg ćemo poduzeti. Ambicije svih gradova i zemalja trebaju biti veće, ali i naša osobna ambicija treba biti jača.“ izjavio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEAe

Na temelju ankete provedene među lokalnim tijelima i o cilju klimatske neutralnosti Europske unije, ove obnovljene ambicije odražavaju obvezu koju lokalni vođe preuzimanju u pogledu klime i energetske tranzicije koja je pravedna, uključiva i puna poštovanja prema nama, građanima svijeta i resursima našeg planeta. Osim cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050., potpisnici Sporazuma gradonačelnika nadalje se obvezuju na provođenje mjera za prilagodbu na klimatske promjene i smanjenje energetskog siromaštva provođenjem pravedne tranzicije. Sada se obvezuju angažirati svoje građane, privatne firme i sve lokalne dionike u toj tranziciji, pridonoseći time Europskom Klimatskom Paktu. Europski Klimatski Pakt inicijativa je na razini cijele EU i poziva sve građane da sudjeluju u mjerama za zaštitu klime i izgradnji zelenije Europe.

Događaj je obilježio i službeno imenovanje ambasadorâ Sporazuma pri Odboru regija Europske unije. Odbor regija podržava ovu inicijativu od njena nastanka 2008., a nedavno je ojačala i suradnja s Europskom komisijom. Odbor regija tako je imenovao 27 članova – po jednog iz svake države članice – koji će postati njihovi nacionalni predstavnici u Sporazumu gradonačelnika – Europa i podupirati i jačati inicijativu u državama članicama EU-a.

Pridružite se pokretu!
http://www.eumayors.eu/

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija