27. kolovoz. 2021.

Preporuka Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica upozorava na neprimjerenu i diskriminatornu terminologiju te daje Preporuku o korišenju ispravnih naziva i termina.

Pravobraniteljica, kao neovisno tijelo zaduženo za zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom, u svom se radu rukovodi Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom kao pravno obvezujućim međunarodnim dokumentom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije te djeluje u okviru nadležnosti definiranih Zakonom o pravobranitelju za osobe s invaliditetom. U tom kontekstu Pravobraniteljica upozorava tijela na kršenje prava osoba s invaliditetom koje se posebno očituje u nepoznavanju kategorija osoba koje su obuhvaćene nazivom osoba s invaliditetom te u korištenju neprimjerene i diskriminirajuće terminologije.

Primjerena terminologija