Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

27. kolovoz. 2021.

Preporuka Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica upozorava na neprimjerenu i diskriminatornu terminologiju te daje Preporuku o korišenju ispravnih naziva i termina.

Pravobraniteljica, kao neovisno tijelo zaduženo za zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom, u svom se radu rukovodi Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom kao pravno obvezujućim međunarodnim dokumentom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije te djeluje u okviru nadležnosti definiranih Zakonom o pravobranitelju za osobe s invaliditetom. U tom kontekstu Pravobraniteljica upozorava tijela na kršenje prava osoba s invaliditetom koje se posebno očituje u nepoznavanju kategorija osoba koje su obuhvaćene nazivom osoba s invaliditetom te u korištenju neprimjerene i diskriminirajuće terminologije.

Primjerena terminologija

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija