03. siječanj. 2022.

Pokušaj uvjeravanja Ministarstva da griješi – po stoti puta

Objavljujemo informacije sa sastanka predstavnika Udruge gradova i predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održanog 27.12.2021., na temu kriterija za umanjenje cijene javne usluge.

Sastanku su prisustvovali:
– Mile Horvat, državni tajnik, MINGOR
– Sanja Radović, načelnica sektora za održivo gospodarenje otpadom, MINGOR
– Mario Roboz, MINGOR
– Ivana Palinić Galović, MINGOR
– Davor Vić, voditelj Čistoće Zagreb
– Leonardo Ljubičić, direktor omiške Peovice
– Sonja Polonijo, savjetnica za razvoj crikveničke Eko – Murvice i stručna suradnica Udruge gradova koja je i izradila ovu informaciju.

Tema je bila prihvatljivost od strane JLS/davatelja javne usluge prethodno pripremljenih nacrta kriterija za umanjenje cijene javne usluge kao sastavni dio Odluka o načinu pružanja javne usluge prema Zakonu o gospodarenju otpadom (NN 84/21), odnosno sukladnost predloženih kriterija sa člankom 73. Zakona.
“Članak 73.
Kriteriji za umanjenje cijene javne usluge moraju poticati korisnika da odvojeno predaje biootpad, reciklabilni komunalni otpad, glomazni otpad i opasni komunalni otpad od miješanog komunalnog otpada te da, kad je to primjenjivo, kompostira biootpad.”

Prisutni su se usuglasili da kriterije donosi JLS svojom Odlukom o načinu pružanja javne usluge, a ona ih može odrediti kao trajne ili povremene/privremene, tako da korisnici javne usluge ostvaruju pravo na umanjenje cijene u razdobljima u kojima ispune određene uvjete. Dozvoljeno je propisati npr. da korisnik gubi pravo na popust u razdobljima u kojima je obveznik plaćanja ugovorne kazne.

Prihvatljivi su i popusti koje korisnici dobivaju za pohađanje edukacija za gospodarenje otpadom održanih od strane JLS.
Prihvatljivi su popusti za korisnike kućanstva koji kompostiraju biootpad, korisnike gospodarstvo koji biootpad na propisani način predaju ovlaštenim preuzimateljima.

Ministarstvu nisu prihvatljivi kriteriji za umanjenje cijene javne usluge određeni temeljem sposobnosti korisnika za proizvodnju miješanog komunalnog otpada i opterećenja sustava sakupljanja koje iz toga proizlazi (po djelatnostima, broju članova kućanstva ili broju zaposlenih i sl.).

Kriterije smanjenja cijene zbog smanjene učestalosti odvoza u jednom dijelu JLS u odnosu na druge dijelove JLS predstavnici ministarstva nisu mogli povezati s odredbama čl. 73. ZGO-a.

Kriterij umanjenja zbog manjeg volumena spremnika ili predaje manje količine otpada smatraju mogućim pozivom na komunalni nered.
Ograničavanje volumena spremnika korisnika koji nije kućanstvo (da bi se povećali odvozi po narudžbi koji se naplaćuju po punoj cijeni) nije sukladno ZGO-u jer ograničava prava korisnika javne usluge.

Gosp. Ljubičić na sastanku je skrenuo pažnju državnom tajniku Horvatu, ali i ostalim prisutnim službenicima, na odredbe Zakona koje mogu imati devastirajuće posljedice po sustav kojeg gradimo, održavamo, i ciljevima kojima težimo.
Cijeli tekst izlaganja možete pročitati u dokumentu:
Leonardo Ljubičić – Komentar mingor sastanak 27-12-2021

Zaključak je da treba još razgovarati i pokušati preformulirati neke kriterije kako bi postali prihvatljivi.

kriteriji za popuste listopad 2021