10. veljača. 2022.

Primjena Zakona o tržištu električne energije – regionalne radionice

HGK i tvrtka HELB d.o.o. organizatori su četiri regionalne radionice na kojima će biti objašnjeno što je zatvoreni distribucijski sustav, u čemu je problem postojećeg stanja u zatvorenim distribucijskim sustavima te kako novi Zakon o tržištu električne energije rješava postojeće probleme.

Izmjenama Zakona o tržištu električne energije uvedena je obveza uspostavljanja zatvorenog distribucijskog sustava. Zatvoreni distribucijski sustav (ZDS) je svaki poslovni sustav koji distribuira električnu energiju unutar zemljopisno ograničene lokacije ili u kojemu postoje dva ili više korisnika koji se opskrbljuju električnom energijom preko zajedničkog obračunskog mjernog mjesta.

Primjeri takvih poslovnih sustava su:
• gospodarske zone: proizvodno-industrijski kompleksi, brodogradilišta, robni terminali, poduzetnički centri i dr.
• trgovački i poslovni centri: shopping centri, uredski prostori, objekti sajamskih priredbi
• zdravstveno-rehabilitacijski objekti: bolnice, poliklinike, lječilišni centri i dr.
• hotelsko-turistički objekti: hoteli, kampovi, odmarališta, sportsko-rekreacijski centri i dr.
• prometno-logistički sustavi: pomorske/riječne luke i terminali, nautičke marine, zračne luke, željeznički kolodvori, autobusni terminali, specifična cestovna infrastruktura, punionice električnih vozila, skladišni prostori i dr.
• zone posebne namjene: carinske zone, znanstvenoistraživački centri i dr.

Pri ustanovljavanju ZDS-a, vlasnik je dužan i odabrati operatora ZDS-a. Operator ZDS-a priključuje svakog pojedinog korisnika putem zasebnog obračunskog mjernog mjesta te mora biti tehnički, stručno i financijski kvalificiran. Ovaj posao može obavljati tek kad mu Hrvatska energetska regulatorna agencija izda energetsku dozvolu za operatora ZDS-a. Za pravne osobe i odgovorne osobe uvedene su značajne novčane kazne ako ne uvedu ZDS u roku od tri godine, odnosno do 31. prosinca 2024. godine.

Svrha ovakvog uređenja je:
• osloboditi vlasnika takvog sustava od odgovornosti da sam brine o pouzdanosti isporuke i obračunu potrošnje električne energije za njegove najmoprimce/korisnike, gdje u većini slučajeva takvi subjekti nisu registrirani za obavljanje djelatnosti distribucije i opskrbe električnom energijom;
• korisnicima takvih prostora omogućiti transparentnije korištenje električne energije, a time i mogućnost kontrole troškova.

HGK u suradnji s tvrtkom HELB d.o.o. (https://www.hgk.hr/odjel-energetiku-i-zastitu-okolisa/kako-novi-zakon-o-trzistu-elektricne-energije-podize-konkurentnost-poduzeca-u-zatvorenim-distribucijskim-sustavima-zds-najava) organizira radionice na kojima će biti objašnjeno što je zatvoreni distribucijski sustav, u čemu je problem postojećeg stanja u zatvorenim distribucijskim sustavima te kako novi Zakon rješava postojeće probleme. Radionice su namijenjene svim vlasnicima poslovnih sustava koji su u obvezi uspostaviti model zatvorenog distribucijskog sustava te korisnici budućih zatvorenih distribucijskih sastava.

Radionice će se održati online te su zainteresirani pozvani da se prijave na sljedećim poveznicama:

Županijska komora Čakovec (https://hgk.hr/forms/prijava-za-online-radionicu-zatvoreni-distribucijski-sustavi-15022022), utorak, 15. veljače, u 10:30 – rok prijave: ponedjeljak, 14. veljače, do 16 sati;
Županijska komora Osijek (https://hgk.hr/forms/prijava-za-online-radionicu-zatvoreni-distribucijski-sustavi-17022022), četvrtak, 17. veljače, u 10:30 – rok prijave: srijeda, 16. veljače, do 16 sati;
Županijska komora Split (https://hgk.hr/forms/prijava-za-online-radionicu-zatvoreni-distribucijski-sustavi-22022022), utorak, 22. veljače, u 10:00 – rok prijave: ponedjeljak, 21. veljače, do 16 sati;
Zagreb (https://hgk.hr/forms/prijava-za-online-radionicu-zatvoreni-distribucijski-sustavi-24022022), četvrtak, 24. veljače, u 11:00 – rok prijave: srijeda, 23. veljače, do 16 sati.

Poveznica za pojedinu radionicu bit će vam dostavljena na dan njena održavanja.