Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

09. svibanj. 2022.

Smjernice za izradu kodeksa vijećnika

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je Prijedlog Smjernica za izradu kodeksa ponašanja (članova) predstavničkih tijela, a mi bismo cijenili vaša mišljenja. Rok je srijeda, 11. svibanj.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u članku 4. propisuje obvezu predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave da donesu kodekse ponašanja koji se odnose na članove predstavničkih tijela. Istom je odredbom propisano da kodeksi ponašanja sadrže odredbe o sprječavanju sukoba interesa, načinu praćenja primjene kodeksa, kao i o tijelu koje odlučuje u drugom stupnju o odlukama predstavničkog tijela o povredama kodeksa koji su u njegovoj nadležnosti. Predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su donijeti kodeks u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ZSSI-a, a ispunjenje te obveze prati tijelo državne uprave nadležno za koordinaciju mjera za sprječavanje korupcije.

U Ministarstvu je izrađen Prijedlog Smjernica za izradu kodeksa ponašanja predstavničkih tijela, ne bi li Smjernice predstavničkim tijelima poslužile kao praktični vodič i pomoć u procesu izrade i formuliranja kodeksa ponašanja. Smjernice pojašnjavaju definicije kodeksa ponašanja, javnog integriteta i sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, donose pregled međunarodnog i zakonskog konteksta njihova donošenja, utvrđuju obvezni i predlažu fakultativni sadržaj kodeksa te korake i strukturu njihove izrade.

Svi komentari su i više nego dobrodošli na info@udruga-gradova.hr

Nacrt smjernica za izradu Kodeksa ponašanja članova predstavničkih tijela

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija