18. rujan. 2022.

I zaštita životinja u proračunu

Prijatelji životinja podsjećaju nas na važnost pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja sredstava u proračunu za sljedeću godinu za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Zakonske obveze svih lokalnih zajednica su kontrola mikročipiranja pasa, kontrola razmnožavanja životinja, edukacija stanovništva te financiranje zbrinjavanja ranjenih i napuštenih životinja.

Prijatelji su izradili prijedloge stavki koje predlažu uvrstiti u predstojeći proračun kako biste ispunili svoje zakonske obaveze na najjednostavniji i najefikasniji način.
– Kontrola mikročipiranja pasa
• Nabavka čitača mikročipa za sve komunalne redare
• Obilazak svih kućanstva od strane komunalnih redara ili drugih službi (deratizacijske službe, osobe na javnim radovima, udruge, veterinari, studenti…)
• Aktivnosti za održavanje situacije da su svi psi označeni mikročipom
– Kontrola razmnožavanja životinja
• Financiranje i sufinanciranje kastracija vlasničkih pasa i mačaka
• Financiranje kastracija slobodnoživućih mačaka metodom uhvati – kastriraj – vrati
• Izgradnja hranilišta za mačke
– Edukacija stanovništva
• Distribucija letaka po svim kućanstvima o dužnostima skrbnika životinja te letka o važnosti kastracije
• Postavljanje jumbo i drugih plakata
• Aktivnosti kroz medije, škole i javna događanja
– Zbrinjavanje napuštenih životinja
• Izgradnja vlastitog skloništa ili financiranje skloništa s kojim imate potpisan ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja
• Financijska pomoć udrugama za zaštitu životinja u registraciji skloništa
• Oglašavanje napuštenih pasa i mačaka umjesto kupnje životinja
• Poticanje udomljavanja besplatnim cijepljenjem i hranom

Sve navedeno, osim poštivanja zakonskih odredbi, ima za cilj i uštedu financijskih sredstava i uvođenje reda po pitanju pravilne skrbi za pse i mačke jer problem zasigurno nisu životinje već neodgovorni skrbnici. Stoga je važno sada odrediti planove djelovanja i osiguranja proračunskih stavki za 2023. godinu. stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, gotove pripreme materijala te dobre primjere iz prakse.

Više informacija možete naći na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/2017. Također, stoje vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, gotove pripreme materijala te dobre primjere iz prakse.