21. studeni. 2022.

Kružno gospodarstvo i upravljanje otpadom u Hrvatskoj – središnja tema konferencije

U Zagrebu je 16. studenoga održana Završna konferencija projekta „Kružno gospodarstvo i upravljanje otpadom u Hrvatskoj“ na kojoj su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Svjetska Banka u Hrvatskoj predstavili rezultate dvogodišnjeg projekta tehničke pomoći s ciljem pružiti potporu Hrvatskoj u prelasku na kružno gospodarstvo.

MINGOR je odabrao sektor građevinskog otpada kao prioritetnu kategoriju otpada za izradu prijedloga Akcijskog plana za kružno gospodarenje građevnim i otpadom od rušenja. Ovaj akcijski plan bit će ugrađen u novi Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2023-2028. godine. Tri dodatno identificirana prioritetna sektora su plastika, hrana i tekstil.

Prijedlog Akcijskog plana za kružno gospodarstvo u sektoru građevnog otpada definira skup ciljeva, operativnih mjera i konkretnih radnji za smanjenje stvaranja otpada i ostvarenje zacrtanog cilja EU-a od 70 % oporabe (sada je oporaba građevinskog otpada u Hrvatskoj 5%, a u EU 12,8%).

Ciljevi su jačanje tržišta sekundarnih sirovina i nusproizvoda (sekundarnih sirovina s obaveznim sadržajem recikliranih materijala), poboljšanje kvalitete podataka o građevnom otpadu, smanjenje nezakonitog odlaganja građevnog otpada i povećanje oporabe otpada.

Plan je izrađen kroz participativni proces u koji su bili uključeni svi dionici – javna tijela, poduzeća, organizacije civilnog društva te akademska zajednica.

U tu svrhu MINGOR je formirao Odbor za kružno gospodarstvo u kojem i Udruga gradova ima svoju predstavnicu, stalnu suradnicu gđu Sonju Polonijo. Ovo je posebno važno jer se posljedice nepropisnog odlaganja otpada uvijek nađu na lokalnom nivou, a često se saniraju na teret lokalnih proračuna. Otpad je odgovornost jedinica lokalne samouprave, ali je zajednički problem cijelog društva i samo
zajednički ga se može i rješavati.

Konferencija je okupila predstavnike MINGOR-a, lokalne uprave, građevinskih tvrtki, organizacija civilnog društva, međunarodnih stručnjaka i Svjetske banke. Svi sudionici su potvrdili važnost rješavanja problema lokalnih sredina u gospodarenju otpadom, poput ilegalnog odlaganja otpada i potrebe za povećanjem inspekcijskog nadzora, a istaknuti su i primjeri dobre prakse odvojenog sakupljanja otpada u gradovima Prelog, Krk i Koprivnica. Naglasili su i inicijative industrije i njihova ulaganja u nove tehnologije obrade građevnog otpada za proizvodnju recikliranih materijala.