Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

18. rujan. 2023.

U Varaždinu održan Prvi međunarodni znanstveno – stručni skup o grobljima

Skup je održan 14. i 15. rujna, povodom visoke obljetnice – 250 godina Gradskoga groblja Varaždin, zaštićenog spomenika (horti)kulture i jednog od najljepših groblja u Europi.

Prezentirana je bogata povijest varaždinskog groblja, ali i specifični izazovi koji proizlaze iz činjenice da se radi i o danas aktivnom groblju, podložnom istim zakonskim propisima kao i ostala groblja, ali dodatno uz nužnu suradnju s konzervatorskom strukom. Predstavljena su i informatička rješenja za digitalizaciju grobljanskog poslovanja i pogrebničke djelatnosti, električna vozila namijenjena održavanju groblja i ideje za poboljšanje gospodarenja otpadom s groblja.

Osobitu vrijednost varaždinskom groblju daju aleje sa stoljetnim nasadima tuje oblikovanih po visokim standardima francuskih perivoja. U tijeku je multidisciplinarno istraživanje razloga djelomične degradacije tuje i ostalih stablašica na groblju i traži se strateško rješenje problema kako bi ovaj zadivljujući perivoj ostao vrijednim spomenikom i budućim generacijama. Tuja je vrsta koju značajno pogađaju klimatske promjene, a stanišni uvjeti na groblju, kao i u ostalim osobito vrijednim starim parkovima i drvoredima u drugim gradovima, prilično su nepovoljni. Vrijednu vegetaciju treba, gdje je to moguće, sačuvati poboljšanjem stanišnih uvjeta, a razmišlja se i o uvođenju nove, manje osjetljive prevalentne vrste.

Strateška suradnja Grada Varaždina, Parkova Varaždin, konzervatora i Urbanih šumara treba odgovoriti na pitanje što i kako dalje, pri čemu će svakako nužna biti i pomoć FZOEU, države i Europske unije. Iskustva će svakako pomoći i drugim lokalnim sredinama u rješavanju sličnih problema s vrijednom parkovnom arhitekturom.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj zaželio je dobrodošlicu predavačima i sudionicima konferencije, te istaknuo kulturnu i povijesnu važnost varaždinskog groblja kao i potrebu čuvanja baštine njegovog osnivača Hermana Hallera: „U sklopu proslave 250. obljetnice Varaždinskog groblja jučer je otvorena izložba u kripti Župne crkve Sv. Nikole u Varaždinu, a danas je organiziran ovaj znanstveno – stručni skup o grobljima koji okuplja struku iz cijele Hrvatske i goste iz susjedne Slovenije. Varaždinci se ponose našim grobljem i mi ga nastojimo očuvati. Napravljene su analize stanja zelenila na groblju koje ukazuju na loš sastav tla, što nam, uz klimatske promjene, predstavlja velik izazov – primjerice za očuvanje tuja. Zato je današnji skup odlična prilika da se raspravi o novim tehnološkim alatima i inovacijama koje nam mogu pomoći kako bi još unaprijedili brigu o groblju i omogućile nam da očuvamo njegovu povijest i kulturnu baštinu. Naši sugrađani ga doživljavaju i kao simbol grada i kao park stoga nam je jedan od prioriteta brinuti o ovom vrijednom spomeniku parkovne arhitekture“.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj precizirala je teme skupa: „Osim povijesnih tema o osnivanju i upravljanju grobljem, na skupu se govori o unapređenju sustava upravljanja otpadom na groblju, zaštiti i održavanju zelenila, digitalizaciji pogrebnih usluga, umjetnoj inteligenciji na grobljima, informatizaciji upravljanja i drugim zanimljivim temama. Drugi dan skupa rezerviran je za studijske posjete Gradskom groblju u Varaždinu i Židovskom groblju. Sudionicima ćemo prezentirati i kako koristimo električna vozila u održavanju groblja, gdje smo pioniri u primjeni zaokruženog sustava elektromobilnosti u ovim djelatnostima.

Ovaj znanstveno – stručni skup održan je u sklopu obilježavanja 250 godišnjice prvog poznatog zapisanog ukopa na varaždinskom groblju. Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te varaždinski Parkovi, a pokrovitelji Hrvatska gospodarska komora, Grad Varaždin i Udruga gradova.

Povodom znamenite obljetnice, u kripti crkve Sv. Nikole otvorena je i izložba „250 godina varaždinskog groblja“ koja se može besplatno posjetiti do 7. listopada. Ako ste u Varaždinu ili u blizini, svakako navratite.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija