Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

08. ožujak. 2024.

Komparativna analiza ekonomija i društva Kolumbije i Hrvatske

Za vjerodostojnu analizu nekog sustava potrebno je imati i žablju i ptičju perspektivu. Ptičja perspektiva sastajat će se od službenih podataka raznih institucija koje prate stanje po određenim kriterijima s kojima se možemo slagati ili ne. Institucije ćemo čitati “između redaka”, no žablja perspektiva biti će sazdana od života u samoj zemlji o kojoj pišemo: u ovom slučaju to je Kolumbija. Prikaz ove zanimljive zemlje iz obje perspektive donosi nam arheolog Mario Zaccaria.

Od 1819.godine kad su današnja Kolumbija, Panama, Venezuela i Ekvador stekle neovisnost od Španjolske, nije se mnogo promijenilo. Od kraja 19. stoljeća Kolumbija se nalazi u sferi utjecaja Sjedinjenih Američkih Država.

No promjene se ipak događaju i situacija ide nabolje. Godine 2016. pet sukobljenih frakcija potpisuje zajednički Mirovni sporazum, uključujući Vladu iz Bogote i FARC-EP. Jedna od stavki Sporazuma je osnivanje Komisija za Istinu o 17.000 civila ubijenih pod izlikom da su gerilci. Ubojice na televiziji i na sudu priznaju obiteljima nestalih kako su ih i gdje likvidirali. Ljudi svjedoče veliku katarzu, mnogi vlastite tragedije ponovno proživljavaju.

Tijekom vladavine Alvara Uribea, 2019. godine dogodio se ustanak mladih Kolumbije naziva „Estallido social“. Mladi su veliki dio kolumbijske populacije od ukupno 51 milijuna stanovnika u zemlji četiri puta većoj od Njemačke. I istina je. Posvuda su mladi, i mlade samohrane majke i mlade obitelji. Mladi su u vojsci, policiji i kartelima. Kolumbija je mlada nacija. Život ovdje počinje ustajanjem u 5 ujutro radi ogromnog broja djece koji kreću u 7 ujutro u školu. Veliki broj djece Kolumbija ima i kao posljedicu nepostojanja zdravstvenog i seksualnog odgoja. Katolička crkva u Kolumbiji ima značaj utjecaj i izuzetno je konzervativna. U kombinaciji s lošim zdravstvenim sistemom i bez nepostojećeg mirovinskog sustava zemlje, mladi se s razlogom osjećaju nesigurno i besperspektivno, no njima nije omogućena laka emigracija kao što je to slučaj u Hrvatskoj s ulaskom u EU.

Femicid je jako prisutan. Tu je velika sličnost sa državama ex-Ju. Ono što je zapanjujuće je seksualna sloboda. LQBT zajednica je slobodna te nitko nema problema sa gay populacijom. Može se komotni vidjeti istospolno parovi kako se drže za ruke usred grada.


Slika 1. Povorka za prava seksualnih manjina u Bogoti.

Prije nekoliko dana autor ovih redaka svjedočio je ubojstvu na ulici iz stana u najmu u gradu Cartago. Dvoje adolescenata ubojica s kacigama na skuteru su ustrijelili sa četiri hica jednu mladu ženu na motoru. Ubojice su djeca kidnapirana od strane kartela koji čeka da dijete može izdržati odbijanje pištolja ili puške. Rijetko da te ubojice požive preko 18 godina. I policajci i forenzičari koji su na glasu da su dio kartela su isto tako mladi. Ulica je bila zatvorena za promet 30 minuta. Policija je smatrana najkoruptivnijom od sviju i nije ni sakupljala podatke o mogućim svjedocima. U čitavom susjedstvu vlada omerta. Kolektivna šutnja. Vjerujem da nije lijep osjećaj vidjeti sve, ne moći prijaviti jer je policija u dogovoru s ubojicama. Nakon toga Hrvatsku se može smatrati zemljom vladavine prava i poštivanja ljudskog dostojanstva.

Godine 2022. na predsjedničkim izborima pobijedila je koalicija zvana Pacto historico (Povijesni sporazum) koja je probudila nadu Kolumbije prvenstveno u mir, a onda i u društvenu i ekonomsku pravdu nagriženu ratovima i korupcijom.


Slika 2. Nakon pobjede Pacto Historico. Gustavo Petro kao predsjednik i Francia Marquez, prva crna žena kao na vlasti u Kolumbiji.

Potaknut u razgovoru sa dr.sc. Dunja Larise, pretražio sam politološku literaturu koja opisuje razne varijacije funkcioniranja države u smislu neoliberalne demokracije, uključujući vladavinu prava i trodiobu vlasti. Kolumbiju mnogi smatraju za “failed state”. Nezavršena država koja ne može prodisati, kao ni ostale države latinske Amerike, radi ogromnog utjecaja “sa sjevera”. “Država koja ne služi građanima ne zaslužuje postojati niti smo je dužni plaćati!” – kažu mnogi Kolumbijci. Nakon što policija ne nađe ubojicu i kada djeca ubijaju po nalogu kartela usred dana, nije čudo da se građani pitaju „Čemu država, ako nas ne štiti od ovoga?“

Glede ekonomije i rada Kolumbijci su stvarno vrijedan narod. Rade od ranog jutra do kasno uvečer. Ulice su pune prodavača voća, sokova, brze prehrane, vulkanizera, automehaničara (ceste su pune rupa), raznih dućana. Kvartovski dućan se zove tienda (po ceradi koja spašava od sunca) i najskuplji je ali je koristan da se ne ide do trgovine široke potrošnje i gubi vrijeme u vožnji. Svi su dućani zaštićeni ogradama na ulazu i prozorima, često i a prvom katu.

Ako hostel ili kafić imaju vrt stolice i stolice su vezane sajlama za pod, a iznad ograda je postavljena žilet žica. Na ulicama ima mnogo očajnika koji traže drogu ili hranu, često bosi, i koji se ne libe ukrasti bilo šta i onda to isto prodavati. Isto tako na svakom uglu je puno prosjaka, pogotovo izbjeglica iz Venezuele, zemlje koja je poda sankcijama SAD-a. Nezadovoljstvo vlada i stoga što Maduro, predsjednik Venezuele, promovira rat s Guineom i Brazilom što bi moglo dovesti do još većeg vala iseljavanja. Čak je i referendum održan s pitanjem „Želite li u rat s Guineom“ na što je navodno odgovorilo pozitivno 96% Venecuelanaca. Venezuela je ukratko čak i za kolumbijske standarde zemlja-slučaj.

Nadalje, PDV u Kolumbiji je 19% naspram hrvatskih 25%. Svatko tko zna imalo kuhati nekakvu hranu može je bez problema prodavati ispred kuće, bez potrebe da “otvori” djelatnost, s obzirom da je zarada na razini preživljavanja. Ako vam pak prodaja krene jako dobro, računajte da će vam reketari doći na vrata sa zahtjevom za postotak – inače “dižu dućan u zrak”.


Slika 3. Enpanada. Mljeveno meso u tijestu od kukuruza “friganog” na ulju.

Ono što je bazično u Kolumbiji jest da nije preporučljivo strancima piti vodu iz slavine. Autor ovoga članka to jako dobro zna i osobno se tomu osvjedočio, sve u nadi da će mu se organizam naviknuti na vodu koju piju lokalci. Nije se u dva mjeseca dogodilo čudo.

Isto tako nevjerojatna je količina smeća u moru i u siromašnim četvrtima te turističkim destinacijama. Podsjeća na zemlje okruženja od prije desetak i više godina, u kojima je nedostatna kultura sakupljanja otpada na za to predviđena mjesta, niti vlasti imaju učinkovito organizirani odvoz. No, za smeće u Pacifiku dakako nisu krivi samo Kolumbijci već i ekonomija i proizvodnja svih zemalja na obalama ogromnog oceana.


Slika 4. Nastambe na sojenicama na smeću u mjestu Juanchaco, sat vremena barkom od glavne luke na Pacifiku grada Buenaventure. Smeće je posvuda, a turistička je destinacija.

No, predsjednik Gustavo Petro ipak nešto mijenja iako ne smije odmah i radikalno kako ne bi doživio državni udar. Odlučeno je da će se dijeliti zemlja seljacima koja je konfiscirana kartelima i velikim obiteljima. Milijun i pol hektara je zasad općeniti plan za podjelu. Ono što veseli jest i nedavna odluka da se sva javna sveučilišta budu dostupna svakome tko želi studirati, i to bez plaćanja.

U svakom slučaju, s obzirom da je autor oženio Kolumbijku i da će se vraćati radi posjete obitelji u Kolumbiju, nastojat će pratiti kako se ta zemlja razvija u nadi da će postati što bolje mjesto. Već se počela normalizirati tamo gdje je krenuo turizam. Stan od 50 kvadrata se može kupiti za 30.000 eura. Nije nemoguće. Isto tako, s obzirom da je srednja plaća između 250 i 400 eura, za hrvatske građane koji u mirovini dobivaju nedostatna sredstva, mogu sasvim komotno svoje preostale dane dočekati pod suncem Kolumbije i uz zvukove salse.

Autor: mag.arheol. Mario Zaccaria,

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija