23. Listopad 2020.

Lokalno korištenje resursa i uloga JLS – konferencija časopisa Komunal

Časopis Komunal i Centar za razvoj i ulaganja nastavljaju s organizacijom aktualnih konferencija namijenjenih komunalnom sektoru. 23. listopada u zagrebačkom hotelu Westin (Kristalna dvorana) održat će se konferencija “Lokalni resursi i koncesije”, a u fokusu će biti sljedeći tematski naglasci:

• Uloga JLS u upravljanju resursima – centralizirani ili decentralizirani model?
• Lokalno korištenje resursa i benefiti
• Resursna učinkovitost i kružno gospodarstvo
• Evidencija dobara
• Sigurnost opskrbe kritičnim sirovinama
• Europske smjernice za održivu i resursno učinkovitu budućnost
• Koncesijske naknade
• Jačanje domaće nabave sirovina
• Smanjivanje osjetljivosti na tržišne poremećaje
• Tranzicija u niskougljično gospodarstvo

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ponovno je stavila u fokus pitanje sigurne opskrbe resursima, organizaciju opskrbnih lanaca i ukazala na (pre)osjetljivost cijele Europske unije na poremećaje. Rast svjetskog gospodarstva vrši neodrživ pritisak na Zemljine resurse, što će u konačnici značiti više cijene i nestabilnost. Upravo zato, EU zagovara učinkovito korištenje resursa, odnosno korištenje resursa na održiv način, kako bi bila manje ovisna o ograničenim resursima, ali i manje osjetljiva na nestašice i nestabilne tržišne cijene. Ključ tranzicije ka sigurnoj i resursno učinkovitoj Europi leži u zelenim tehnologijama, obnovljivoj energiji, ekološkim industrijama i recikliranju. Takav pristup pomaže Uniji da ekonomski napreduje s malom emisijom ugljikovog dioksida i ograničenih resursa, istovremeno sprječavajući uništavanje okoliša, gubitak biološke raznolikosti i neodrživo iskorištavanje resursa.

Prijavite se:
Lokalni resursi i koncesije 2020

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?