21. Rujan 2021.

3. susret pravnika u JLP(R)S

Udruga gradova suorganizator je i ove godine 3. susret pravnika u JLP(R)S, koji će se održati u utorak, 21. rujna 2021. godine, s početkom u 10:00 sati u formi online webinara.

3. susret pravnika održava se u sklopu LC Konferencije Panorama 2021.

Svaka struka, svako upravno područje ili gotovo svaka djelatnost u našim gradovima, općinama i županijama imaju svoja utvrđena i uhodana pravila rada i postupanja. Međutim, bez obzira na stručno područje u okviru kojeg su nastali, problemi koji proizlaze iz obavljanja istih vrlo često postaju pravni problemi. Pravni poslovi u okviru JLP(R)S nedvojbeno zahtijevaju ekstenzivno poznavanje velikog broja različitih pravnih područja kao i tumačenje, ponekad vrlo nejasnih i često dvojbenih, propisa. Dodamo li tome dinamiku izmjena normativnog okvira, jasno je da se radi o poslovima visokog stupnja složenosti, a posljedično i odgovornosti u radu. Stoga smo pripremili set pravnih pitanja kako bismo, zajedno s našim stručnim suradnicima za navedena područja, pronašli odgovore na neke postojeće dileme, ali i oblikovali prijedloge za neke nove teme i pravna područja koja bi trebalo na sličan način obraditi.

Namijenjeno pravnicima i odgovornima za pravna pitanja jedinica lokalne, regionalne i područne samouprave.

Glavne teme i područja 3. susreta pravnika:

1. Dvojbe i novosti u vezi prisilne naplate gradskih i općinskih prihoda
– tijek zastare nakon donošenja rješenja o ovrsi – teče li zastara dok je ovršni naslov u redu čekanja na provedbi putem FINA-e?
– potpuna digitalizacija ovršnih postupaka putem javnih bilježnika i suda
– ovrha na poslovnom udjelu – mehanizam naplate protiv osoba koje sustavno ne podmiruju svoje obveze prema JLP(R)S

2. Pravna dimenzija komunalnog gospodarstva
– zakonitost općih akata o komunalnoj naknadi u odnosu na poslovne prostore i namjenu istih
i. definicija poslovnog prostora
ii. definicija korisne površine
– obavljanje poslovne djelatnosti u trajanju kraćem od šest mjeseci
– dvojbe u smislu instituta dospjelosti i zastare – je li odluka o otpisu konstitutivne ili deklaratorne naravi?
– prisilno izvršenje nenovčanih obveza novčanom kaznom

3. Pravo & pravopis – izazovi nomotehnike
– osnovne pravopisne pogreške i savjeti u sastavu općih i pojedinačnih akata
– osnovne suštinske pogreške u izradi općih akata ili zašto prepisujemo zakonske tekstove?
– donošenje procedura za naplatu prihoda prema preporukama DUR-a
– pravna osnova za donošenje procedura za upravljanje (i raspolaganje) imovinom JLS

4. Posebnosti naplate naknade za uređenje voda i grobne naknade
– jesu li i jedinice lokalne samouprave uopće nadležne za prisilnu naplatu NUV-a?
– naplata grobne naknade sudskim putem i je li ista u suprotnosti s odredbama Zakona o grobljima?

5. Kolaž aktualnih pravnih tema – panel diskusija
– novele Zakona o radu i utjecaj na službeničke odnose
– digitalizacija uredskog poslovanja i utjecaj na zakonitost pojedinačnih akata
– transparentnost – koje podatke moramo, a koje ne bismo smjeli objaviti
– maloljetnici kao obveznici javnih davanja u nadležnosti JLPRS

Protekle dvije godine pokazale su kako Susret pravnika u JLP(R)S privlači velik interes sudionika, što samo potvrđuje koliko je dobrodošla inicijativa za organizaciju ovakvog događaja i sama njegova realizacija.
2021. godina donijela je dodatne izazove i generirala cijeli niz novih tema koje će biti u fokusu ovogodišnjeg Susreta. Brojni stručni suradnici će obraditi teme i podijeliti svoja osobna i profesionalna iskustava s kolegama i kolegicama koji, bez obzira jesu li ili nisu pravne struke, obavljaju različite pravne poslove u okviru svojih radnih mjesta. Za sudjelovanje na 3. susretu pravnika potrebna je samo prijava, a kotizacija se ne naplaćuje.

Budite na izvoru relevantnih i aktualnih informacija – rezervirajte vrijeme za razmjenu iskustava i znanja s kolegama i stručnjacima.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?