Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

27. Rujan 2023.

5. Susret pravnika JLP(R)S

Organizatori: Udruga gradova i LIBUSOFT CICOM d.o.o.

Detaljan program rada i prijave na: LC Panorama – 5. Susret pravnika

Hotel Antunović, Zagreb

27. rujna (srijeda) 2023. godine od 9:30 do 16:00h

Teme savjetovanja bit će raznolike i pokriti različita područja rada, od neizbježnih izmjena normativnog okvira do aktualnih pitanja i dvojbi koja se pojavljuju u praksi lokalnih jedinica. Prošlo je savjetovanje bilo u znaku neizbježne digitalizacije rada lokalnih jedinica, ali to nikako ne znači da je navedeni proces iza nas (baš naprotiv!), tako da ćemo se dotaknuti i nekih tema u tom smislu. Također, uvođenje eura je uspješno odrađeno i svi se polako navikavamo na novu realnost, što nikako ne znači da ne postoje aktualna i otvorena pitanja koja je tek potrebno razjasniti, pogotovo kod kolegica i kolega koji će ove godine mijenjati vrijednost boda komunalne naknade. Nerijetko u medijima možemo pročitati pomalo prijeteće najave kako će umjetna inteligencija (AI) zamijeniti brojne struke i poslove, uključujući i pravnu, pa smo odlučili pripremiti i jedno zanimljivo izlaganje u tom smislu, iz kojeg ćemo zajednički zaključiti trebamo li se bojati za budućnost naše struke ili ne.

Na kraju, kao i svih prethodnih godina, ostavljamo prostor za najzanimljiviji dio savjetovanja, a to je upravo naša panel rasprava u okviru koje ćemo raspravljati o prethodno obrađenim aktualnostima, ali i svim drugim pitanjima koje ćete, neovisno o programu rada, staviti pred naše predavače i stručne suradnike.

U nastavku donosimo neke od tema ćemo obrađivati:

• novi Zakon o mirnom rješavanju sporova – ima li smisla medijacija u lokalnim jedinicama?
• od 1. rujna 2023. konačno (!) imamo Zakon o izvanparničnom postupku – znate li da se u Republici Hrvatskoj u vrijeme nastanka ove objave još uvijek primjenjuje Zakon o sudskom vanparničnom postupku (»Službene novine Kraljevine Jugoslavije«, br. 45/34. i »Narodne novine«, br. 73/91.)
• u očekivanju novog Zakona o upravljanju državnim imovinom – nove obveze i poslovi za lokalne jedinice?
• koje promjene donosi novi Zakon o pomorskom dobru
• izazovi digitalne komunikacije sa županijama, sudovima i tijelima državne uprave
• jesmo li u potpunosti shvatili uvođenje eura i uredsko poslovanje u odnosu na komunalnu naknadu?
• upis komunalne strukture i postojeća sudska praksa – ulazimo li na sklisko područje ozbiljne pravne nesigurnosti?
• može li umjetna inteligencija zamijeniti pravnu struku (AI)?

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija