18. - 08. Listopad 2020.

EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA 2020.

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) uspješno se provodi već šestu godinu za redom, a ove će se godine iznimno održati od 20. do 26. rujna. Mogu se prijaviti i događaji koji će se održati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada. Kriza COVID-19 sve je naše planove okrenula naopačke. Međutim, čvrsto vjerujemo kako je održivi razvoj potreban više nego ikad prije! Stoga vas potičemo da budete kreativni i organizirate aktivnosti koje se mogu sigurno odvijati u danim okolnostima – uživo ili virtualno – i već sada osmislite i prijavite svoj događaj. Što nas više sudjeluje, jača je poruka koju šaljemo!

Ovogodišnji ETOR ponovno se fokusira na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja (GCOR) u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti. Također, inicijativa pruža platformu svima u Hrvatskoj koji već rade na promociji i provedbi ciljeva, ali i svima ostalima koji žele postati aktivniji i živjeti održiviji život.

Kako zbog pandemije u ovome trenutku ne možemo znati koje će sigurnosne mjere biti na snazi ​​u rujnu i listopadu, fokus ovogodišnjeg ETOR-a je proširen: ne potičemo samo organizaciju događaja i aktivnosti uživo (sve dok se mogu sigurno odvijati), nego i virtualne događaje.

IDEJE ZA AKTIVNOSTI

U ovom digitalnom svijetu, mogućnosti sudjelovanja u Europskom tjednu održivog razvoja su ogromne. Virtualni događaji, online aktivnosti, blogovi, vlogovi, video aktivizam, projekti održivosti u vlastitom domu, održivi umjetnički projekti, izazovi na društvenim mrežama, klimatski izazovi – sve su to načini na koje se možete uključiti i sudjelovati.

Primjerice, pozovite svoje prijatelje na izazov – jedite tjedan dana održivo, izbjegavajte stvaranje plastičnog otpada, ne koristite automobil, nego pješačite ili vozite bicikl. Svaki dan dokumentirajte svoj izazov na društvenim mrežama. Ili ponudite svoje znanje drugima – održite online radionicu šivanja, izradite video tutorijale temeljene na održivom načinu života, a koji se mogu primijeniti u stanu, vrtu ili na balkonu. Napišite blog na temu održivog razvoja, Globalnih ciljeva ili aktualne krize. Mogućnosti ima mnogo! Ne zaboravite pritom koristiti hashtagove – #BudimoOdrživi i #ESDW2020

Organizatori ETOR-a smatraju kako će se organiziranjem digitalnih događanja iskoristiti kreativni i inovativni potencijal pojedinaca, organizacija, vlada i poduzeća za istraživanje novih formata, ali i za pokazivanje Europi i svijetu kako male akcije mogu imati dubok i trajan utjecaj na održivi razvoj.

Radi čega prijaviti svoje događanje?

• Postat ćete dio europske inicijative
  • Povećat ćete prepoznatljivost svog događanja na nacionalnoj i europskoj razini
  • Saznat ćete više o 17 ciljeva održivog razvoja UN-a i kako se vaše događanje može povezati s njima
  • Dobit ćete pristup logotipima i letcima ETOR-a, kako biste promovirali svoj događaj.

POSTUPAK PRIJAVE

Razmislite o tome na koje sve načine možete promovirati održivi razvoj i provedbu Globalnih ciljeva održivog razvoja, isplanirajte aktivnosti ili događaj (fizički ili digitalni) koji ćete održati tijekom Europskog tjedna održivog razvoja od 20. do 26. rujna 2020. ili u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada.

Već sada možete prijaviti događaje koji će se odvijati u tom vremenskom okviru! Svoju ideju predstavite i prijavite na sljedećoj poveznici => http://www.esdw.eu/register/

Tko se može prijaviti?

Kao i svake godine do sada, prijaviti se mogu različiti organizatori – javna tijela i agencije, istraživačke organizacije, obrazovne institucije, muzeji, zaklade, inicijative, udruge i poduzeća, kao i pojedini građani koji žele pokrenuti akciju u svom okruženju, ako predloženi događaj / projekt promiče održivi razvoj. Više o ciljevima održivog razvoja možete pročitati OVDJE.

ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču.

Za više informacije kontaktirajte ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, koji je koordinator ove inicijative u Hrvatskoj.

Email: odraz@odraz.hr, ksenija@odraz.hr
Website: www.esdw.eu
Facebook: https://ww.facebook.com/EuropeanSustainableDevelopmentWeek
Twitter:@EuropeanSDWeek
#ESDW2020 #BudimoOdrživi

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?