Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

29. Veljača 2024.

KONFERENCIJA: OTPAD 360° – jučer smeće, danas problem, sutra sirovina

Otpad nije smeće’ – fraza je koja se često može čuti već nekoliko godina i koju mnogi smatraju samo ispraznom frazom. No, iako fraza, ona je točna, istinita i provediva. O otpadu se često govori kao nečemu lošemu, nečemu što nitko ne želi u svojemu dvorištu, a zapravo je svugdje. Stoga, konferencija ‘OTPAD 360° – jučer smeće, danas problem, sutra sirovina’ otvara nove teme i predstavlja rješenja, pokazuje pozitivne primjere iz okolice, ukazuje na prilike koje se nalaze ispod zakopanih brda smeća te zelenoj, čistoj i održivoj budućnosti.

Konferenciju ‘OTPAD 360° – jučer smeće, danas problem, sutra sirovina’ organiziraju zajednički Motus media grupa i ZGRADOnačelnik.hr uz partnerstvo s Udrugom gradova u RH.

Zemlje partneri ovogodišnje konferencije su Republika Slovenija i Veleposlanstvo Republike Slovenije u RH te Veleposlanstvo Kraljevine Danske u RH.

Konferencija će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024. s početkom u 10h

UŽIVO u Zagrebu u dvorani Market, hotel International, Miramarska cesta 24, Zagreb i
ONLINE uz live prijenos na YouTube i Facebook ZGRADOnacelnik.hr, zagreb.info, dnevno.hr

Konferencija je besplatna za sve zainteresirane uz obaveznu prijavu unaprijed putem prijavnice https://bit.ly/3HOcciP

PROGRAM

Uz nekoliko predavanja stručnjaka

Mirko Budiša, zamjenik direktora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)
Alexander Kirchner, prokurist te voditelj Odsjeka za proizvodnju energije i kružne ekonomije, Wien Energie
Bernarda Podlipnik, načelnica Sektorja za ravnanje z odpadki na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije
Predstavnik Kraljevine Danske
Sonja Polonijo, savjetnica, Udruga gradova i Eko-Murvica

na konferenciji će se održati i tri panel rasprave

• Energana – prilika ili prijetnja? – Bečka energana nedavno je proslavila 60. obljetnicu. U Hrvatskoj se na spomen energane na noge dižu sve zelene udruge. No je li uistinu energana ‘opasnija’ od, primjerice, ispušnih plinova automobila, kruzera ili novogodišnjeg vatrometa?

Aleksander Mirt, direktor, Energetika Celje
Karel Lipič, predsjednik, Zveza ekoloških gibanj Slovenije-ZEG
Viktor Simončič, savjetnik i direktor, Grevicon Consulting
Uskoro i potvrde ostalih panelista
Moderator: Tin Bašić, suvlasnik, ZGRADOnačelnik.hr

• Čisti gradovi, sretni građani – Nova pravila igre u prikupljanju otpada u Hrvatskoj uzburkala su mnoge vode. Neki gradovi već godinama imaju uspješan sustav prikupljanja i odvoza otpada, čiste ulice i efikasnu ‘čistoću’, a neki se bore s brojnim izazovima.

Ivica Puljak, gradonačelnik, Grad Split
Ivan Radić, gradonačelnik, Grad Osijek
Uskoro i potvrde ostalih panelista / predstavnika gradova
Moderatorica: Andrea Čović Vidović, vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i voditeljica Odjela za medije

• RE(use/duce/cycle) Reuse, reduce, recycle – od žličice preko hrane i namještaja do elektronike – Najveće kompanije u Hrvatskoj i svijetu postale su iznimno ekološki svjesne i postale su predvodnici poticanja ekološke svijesti. Više nema plastičnih žličica, baca se sve manje hrane, od starog namještaja radi se novi, a stara elektronika udahnula je novi život modernim uređajima.

Predstavnik, Ministarstvo poljoprivrede
Predstavnik (načelnik-ica), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Željko Teufel, član Uprave CE-ZA-R / CIOS grupa
Uskoro i potvrde ostalih panelista
Moderator: tbc

Preuzmite program!

Program je podložan promjenama.

CILJ KONFERENCIJE

Cilj konferencije je govoriti o ‘tabu’ temama kao što su energane (u medijima često nazivane spalionice) o kojima će stručnjaci govoriti ‘za i protiv’, pokazati uspješne primjere hrvatskih gradova (ali i gradova susjednih država kao i samih država) te modele koje su primijenili u rješavanju problematike otpada. Na konferenciji će se govoriti o ulozi velikih kompanija u stvaranju ali i recikliranju otpada.

KOME JE NAMIJENJENA

Konferencija je namijenjena tvrtkama, jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, građanima, stručnjacima u ovoj problematici. Namijenjena je svim dionicima koji su na neki način u doticaju s otpadom.

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija