15. Veljača 2022.

Konferencija „Promet po mjeri korisnika“

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dana 15. veljače 2022. organizira konferenciju „Promet po mjeri korisnika“, s početkom u 10.00 sati na kojoj će, kroz dva okrugla stola – “Javni putnički prijevoz po mjeri korisnika” i “Teretni prijevoz po mjeri korisnika”, pokušati dobiti informaciju od samih korisnika usluga – građana i prijevoznika, o tome kakav prijevoz žele, kako ga ostvariti i bolje prilagoditi njihovim potrebama.

Cilj je Ministarstva, ne samo saznati što je to što je potrebno građanima, već potaknuti raspravu kroz koju će pokušati definirati kakav je to javni prijevoz koji istovremeno odgovara potrebama građanima, lokalnoj i područnoj samoupravi, prijevoznicima, a ostaje učinkovit, siguran, i održiv. Rasprava bi trebala pokazati i kako se dobrim organiziranjem javnog prijevoza, a osobito korištenjem mogućnosti koje su nam na raspolaganju iz EU, u konačnici može pružiti bolja usluga korisnicima i odgovoriti na postavljene zahtjeve.

Želja je okupiti i korisnike i dionike interesa u sustavu teretnog prijevoza te ih, kao i građane te dionike sustava javnog putničkog prijevoza, pravovremeno upoznati i pripremiti za promjene koje u području prometa dolaze s novim paketom europskog zakonodavstva za borbu protiv klimatskih promjena. Stoga će biti govora i o upotrebi čistih tehnologija, o planovima za digitalizaciju te, između ostalog, o dostupnim mogućnostima korištenja europskih sredstva za poboljšanje samog sustava.

Pozivamo vas na virtualno praćenje Konferencije (naknadno ćemo objaviti poveznicu!) te na ispunjavanje ankete https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/konferencija-o-buducnosti-europe-ispunite-anketu-i-recite-nam-sto-je-za-vas-promet-po-mjeri-korisnika/23126

Ministarstvo napominje da će zainteresirana javnost tijekom Konferencije imati mogućnost postavljati pitanja panelistima te davati komentare putem digitalne platforme, a na temelju prikupljenih odgovora iz ankete i zaključaka sa okruglog stola, bit će formirane preporuke za objavu na digitalnoj platformi Europske komisije.

Konferencija o budućnosti Europe obuhvaća proces otvorene, uključive i transparentne rasprave s građanima Europske unije o nizu prioriteta i izazova u oblikovanju zajedničke budućnosti, pod zajedničkim vodstvom Europske komisije, Europskoga parlamenta i Vijeća EU-a, čiji se zaključci očekuju do proljeća 2022., a temeljem kojih će se oblikovati smjernice za budućnost EU-a.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?