24. Lipanj 2021.

Konzultantsko savjetovanje – Upis komunalne infrastrukture u zemljišne knjige – Libusof Cicom

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu (NN 68/18, 110/18 i 32/20, u nastavku: ZKG) trebao je uspostaviti jasne i relativno jednostavne mehanizme uknjižbe svih pojavnih oblika nekretnina obuhvaćenih unutar pojma komunalne infrastrukture. Prve površne analize relevantnih odredbi citiranog ZKG-a, uz neizbježnu analogiju s odgovarajućim odredbama Zakona o cestama, svakako su ostavljale prostora za optimizam i zadovoljstvo u smislu sređivanja imovinskopravnih odnosa za brojne javne površine u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Nije potrebno posebno naglašavati kako neriješeni imovinskopravni odnosi predstavljaju ključnu i nepremostivu prepreku u povlačenju danas nezaobilaznih EU sredstava pa, s obzirom na okolnost kako komunalna infrastruktura nedvojbeno zauzima najveći udio u ukupnosti imovine u vlasništvu svih naših gradova i općina, nije teško izvesti zaključak kako bi njihovo sređivanje trebalo predstavljati strateški i operativni prioritet, kako donositelja odluka tako i operativno nadležnih službenika u istima.

Međutim, gotovo pune tri godine od stupanja na snagu (sada već ne tako novog) ZKG-a, broj tako uknjiženih jedinica je, barem na temelju javno dostupne sudske prakse, i dalje vrlo skroman te ostavlja prostora sumnji o tome je li postojeće rješenje, osobito u smislu postojanja neujednačenosti u tumačenju odredbi članak 62. i 132. ZKG u odnosu na donošenje akata o proglašenju komunalne infrastrukture, baš toliko jasno i jednostavno provedivo.

Navedeni zaključak proizlazi i iz Objedinjenog izvješća o obavljenim financijskim revizijama lokalnih jedinica za 2019., objavljenog u ožujku 2021. godine u kojem se, između ostaloga, navodi kako upravo neriješeni imovinskopravni odnosi predstavljaju jednu od ključnih prepreka u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koje bi gradovi i općine trebale provoditi.

Stoga će, s ciljem otklanjanja određenih nejasnoća i dvojbi u postupanju, stručni predavači Ana-Marija Končić, voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama i Vedran Vukobrat, dipl. iur., pravni savjetnik u LIBUSOFT CICOM d.o.o. obraditi sljedeće teme:

– upis komunalne infrastrukture u zemljišne knjige
– odluka ili potvrda – pravilna primjena odredbi članaka 62. i 132. ZKG uz poseban osvrt na iznimke u primjeni istih
– bitne okolnosti u odnosu na donošenje i zakonitost akata na temelju kojih se predlaže evidentiranje komunalne infrastrukture u katastru i zemljišnim knjigama
– komentar normativnog okvira uz poseban osvrt na Objašnjenje Državne geodetske uprave u odnosu na geodetske elaborate izvedenog stanja
– osvrt na sudsku praksu u smislu zakonitosti općih akata o proglašenju komunalne infrastrukture i dopuštenosti upisa iste u zemljišne knjige

Webinar će se održati 24. lipnja 2021., s početkom u 10:00 sati, putem aplikacije Zoom.

Pozivamo Vas da eventualna pitanja prethodno pošaljete na mail vedran.vukobrat@lcspi.eu, kako bi naši predavači mogli kvalitetno obraditi ista te pripremiti odgovore.

UPUTE ZA PRIJAVU I PRISTUPANJE:
Potrebno je ispuniti online prijavnicu (navesti točne i potpune podatke). Sustav će automatski potvrditi zaprimanje.
Dan prije edukacije (najkasnije na dan održavanja do 2 sata prije početka), dobit ćete mail s poveznicom putem koje možete pristupiti na edukaciju.

PRIJAVA:

NAPOMENA:
Cijena za sudjelovanje na konzultantskom savjetovanju – online iznosi po sudioniku 1.000,00 kn + PDV
Za korisnike LC SPI rješenja cijena po sudioniku iznosi 500,00 kn + PDV

Plaćanje se vrši po ispostavljenom računu nakon održanog događanja.
Premium korisnici prema Općim uvjetima poslovanja, usluga 25., imaju pravo na konzultantsko savjetovanje – seminar za jednog polaznik/dan mjesečno na svakih 10.000 kn iznosa za mjesečno održavanje.

Ako je potrebno na računu navesti broj narudžbenice, molimo da isti dostavite najkasnije na dan održavanja edukacije na e-mail fakturiranje@spi.hr

S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, u slučaju prijave za sudjelovanje, a ne pojavljivanja i neotkazivanja bez obavijesti:
– u minimalnom roku od 48 sata prije termina održavanja, naplaćuje se kotizacija u iznosu 50% od navedene vrijednosti edukacije
– u minimalnom roku od 24 sata prije termina održavanja, naplaćuje se kotizacija u punom iznosu.

U cijenu konzultantskog savjetovanja uključeni su radni materijali.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte na telefon 01/6599-555 ili e-mail info@spi.hr.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Najave događanja

Sve najave događanja