Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

17. Svibanj 2024.

Novi Zakon o upravnim sporovima

Seminar “Novi Zakon o upravnim sporovima” održat će see 17. svibnja 2024., s početkom u 10,00 sati u dvorani Mimosa, Hotel Double Tree by Hilton Zagreb, ulica Grada Vukovara 269a.

Predavači:

Snježana Horvat Paliska, sutkinja Visokog upravnog suda Republike Hrvatske

Alen Rajko, sudac Upravnog suda u Rijeci

Predviđeno trajanje seminara: od 10,00 do 14,00 sati (s pauzom).

CILJ SEMINARA:
Netom prije raspuštanja, 10. saziv Hrvatskog sabora donio je Zakon o upravnim sporovima (ZUS), važan postupovni propis koji uređuje postupak sudskog nadzora zakonitosti odluka koje donose javnopravna tijela, ocjene zakonitosti postupanja javnopravnih tijela iz područja upravnog prava, ocjene zakonitosti sklapanja, raskidanja i izvršavanja upravnih ugovora te ocjene zakonitosti općih akata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima.

Zakon o upravnim sporovima nastavak je reforme upravnog spora započete 2010. Tijekom više od deset godina doneseno je nekoliko izmjena i dopuna tada važećeg Zakona o upravnim sporovima, kako bi se otklonili problemi uočeni u njegovoj primjeni. Međutim, ocijenjeno je da se izmjenama i dopunama više ne može popravljati prije važeći zakon pa su sve spoznaje ugrađene u tekst novog ZUS-a.

Slijedom navedenoga, cilj je seminara predstaviti u čemu se nova regulacija upravnog spora razlikuje od prethodne te uputiti predstavnike javnopravnih tijela koji u upravnim sporovima povremeno sudjeluju kao stranke, na koji način treba primijeniti pojedine institute ZUS-a.

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN:
Seminar je namijenjen svim tijelima čiji se akti mogu preispitivati u upravnom sporu, kao i tijelima čiji opći akti podliježu ocjeni zakonitosti od upravnog suda, što uključuje jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima i državna tijela.

PROGRAM:

OPĆI DIO
• Predmet i načela upravnog spora
• Nadležnost i sastav suda, izdvojena mišljenja sudaca, izuzeće
• Stranke u upravnom sporu i njihovo zastupanje, postupovna sposobnost stranaka
• Zainteresirana osoba
• Zastupanje u upravnom sporu
• Podnošenje tužbe (sadržaj, rokovi, odgovor…)
• Odgodni učinak tužbe i privremene mjere
• Dokazivanje u upravnom sporu
• Rasprava i rješavanje upravnog spora bez rasprave
• Ogledni spor i druge radnje u upravnom sporu
• Dostava
• Odluke suda (presuda, dopunska presuda, rješenje), pravomoćnost i izvršnost odluka
• Sudska nagodba

POSTUPAK PO PRAVNIM LIJEKOVIMA
• Žalba
• Izvanredni pravni lijekovi
− Obnova spora
− Zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne odluke
• Troškovi upravnog spora
• Izvršenje presuda upravnog suda

OCJENA ZAKONITOSTI OPĆIH AKATA
• Pokretanje postupka
• Postupanje suda
• Izmjena pojedinačne odluke zbog nezakonitosti općeg akta

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA SEMINARU:
Sudionici moraju prijaviti sudjelovanje na seminaru putem prijavnice. Sudionici mogu postavljati pitanja tijekom održavanja seminara, a preporučljivo je da ih dostave i prije seminara, na e-mail urednistvo@informator.hr.

KOTIZACIJA:
Za pretplatnike pravnog portala informator.hr i tjednika Informator koji su podmirili dospjelu pretplatu kotizacija iznosi 170,00 €. Za ostale sudionike, naknada za sudjelovanje iznosi 200,00 €. Cijene uključuju PDV.

Kotizacija se uplaćuje najkasnije do 16. svibnja 2024. na račun Novog informatora d.o.o., broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-17052024–OIB PLATITELJA.

KOTIZACIJA UKLJUČUJE:
Sudjelovanje na seminaru, kavu dobrodošlice, kavu u pauzi, mogućnost postavljanja pitanja predavačima, skriptu s prezentacijama i zbirku propisa koja sadržava pročišćeni tekst Zakona o općem upravnom postupku i tekst Zakona o upravnim sporovima, sa stvarnim kazalom.

DODATNE INFORMACIJE I UPITI:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Morate biti prijavljeni u sustav da bi se mogli registrirati za sudjelovanje na događanju

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?

Ukoliko niste registrirani i prijavljeni na web stranicu Udruge gradova nećete imati pristup svim objavljenim vijestima, najavama događanja (konferencije, seminari, edukacije itd.), izdvojenim tekstovima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave te recentnim medijskim objavama vezanim za lokalnu samoupravu.

Registrirati se mogu samo dužnosnici i službenici gradova koji su članovi Udruge gradova u RH.

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija